Dels föreläste han på Framnäs folkhögskola i Öjebyn, dels på Vetenskapens hus i Luleå.
Bengt Westerberg är mest känd som Folkpartiets partiledare. Han har sedan dess haft en mängd uppdrag i styrelser och som utredare och är en flitig samhällsdebattör, bland annat i frågor som rör integration, funktionsrättsfrågor och jämställdhet.
Bengt konstaterade att invandring kan innebära utmaningar. Men invandring är också en del av lösningen på många av de samhällsutmaningar vi står inför. Den nästan ensidigt negativa bild av invandring som i dag sprids måste ersättas av en mer nyanserad. Det måste vara möjligt att både välkomna invandring och erkänna och ta itu med vissa problem.
Bengt följde upp med en mängd fakta, samtliga med källhänvisningar från SCB:s statistik, forskningsrapporter, vetenskapliga artiklar med mera.
Ett mycket talande exempel var följande: Statistiska Centralbyrån (SCB) har studerat hur Sveriges befolkning skulle ha sett ut i dag utan migration under de senaste femtio åren. Vi hade då varit cirka åtta miljoner invånare i stället för de 10,5 som vi nu är. Personer i åldern 80 år och äldre hade varit detsamma cirka 580 000 personer, en stor grupp som använder offentliga tjänster såsom hemtjänst eller bor på äldreboende.
Idag finns 150 000 anställda inom äldreomsorgen men det råder stor personalbrist och är svårt att rekrytera. Med två miljoner färre invånare, det vill säga om ingen invandring skett, så hade vi haft ännu färre personer i arbetsför ålder och personalbristen i äldreomsorgen hade varit skriande.
Bengt talade även om myten att många invandrare drar sig för att arbeta och bara lever på bidrag. SCB:s undersökningar visar att män med utländsk bakgrund i samma utsträckning som män med svensk bakgrund står till arbetsmarknadens förfogande.
För kvinnor med utländsk bakgrund är arbetskraftsdeltagandet något lägre än för dem med svensk, men en förklaring är att svenska kvinnors deltagande i arbetslivet är exceptionellt högt i en internationell jämförelse. Samtidigt kan man naturligtvis inte blunda för att arbetslösheten är betydligt högre bland de utrikes födda. Vad kan det bero på?
Den frågan, och många andra, diskuterades i den frågestund som följde och med tanke på de rungande applåder som Bengt erhöll så var budskapet välkommet!