Visions seniorsektion fick information om bedrägerier

Visions seniorsektion fick information om bedrägerier.

Nätbedragarna kan stoppas – med kunskap.

Nätbedragarna kan stoppas – med kunskap.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Föreningsliv2023-11-15 21:10

Vid Visions seniorsektions höstmöte 7 november hade vi besök av Ulrika Lundman från Brottsofferjouren i Norrbotten. Ca 40 intresserade medlemmar fick lära sig om de olika typer av bedrägerier som är vanliga. Att allt mer av våra vardagsärenden sköts via skärmar (datorer och smartphones) har gjort det enkelt för giriga och oärliga bedragare som är både teknikkunniga och hänsynslösa att lura framför allt äldre människor.
En liten sammanfattning av Ulrikas föreläsning: 
De bedrägeribrott som polisanmäldes flest gånger under 2022 var:
* Kortbedrägeri – att någon utan lov använder en annan persons betalkort eller kortuppgifter för att handla eller ta ut kontanter.
* Bedrägeri genom social manipulation – att lura någon på pengar eller personuppgifter genom att skapa och utnyttja ett förtroende.
* Annonsbedrägeri – att någon tar betalt för en vara i en annons som sedan inte levereras eller så levereras en falsk eller felaktig vara till köparen


Viktigt att tänka på för att skydda sig från att bli lurad och bestulen:
*Prata med någon du litar på. Om du blir uppringd av en okänd person eller får ett mejl  eller ett sms med ett innehåll som gör dig osäker ska du stämma av det med någon du har förtroende för. Tillsammans kan ni fundera och göra efterforskningar för att avgöra om det är ett bedrägeri eller inte.Lägg på luren om någon ringer och du känner dig osäker. Du behöver inte vara artig.
*Släpp inte in någon hemma om du inte bett dem att komma. Polisen, försäkringsbolag, myndigheter eller seriösa företag gör aldrig spontana hembesök.
*Lämna aldrig lösenord, koder och inloggningsuppgifter till någon som ringer upp dig om inte du bett om att bli uppringd.
*Logga inte in på ditt Bank-ID efter uppmaning från någon utomstående. Banken, polisen eller andra myndigheter ringer aldrig upp dig och ber dig legitimera dig om inte du först själv bett dem höra av sig.


Om du misstänker eller vet att du utsatts:
Om du misstänker att du trots allt blivit utsatt för bedrägerier är det viktigt att du agerar. Så snabbt som möjlig. Oberoende av vilken typ av bedrägeri som du blivit utsatt för är det   viktigt att du:
*Kontaktar banken för att spärra konton, kort och BankID.
*Polisanmäler och uppger vilken typ av bedrägeri det gäller om du vet det.
*Bestrid fakturor för varor eller tjänster du inte beställt. Det gör du genom att kontakta företaget som du fått krav eller fakturor från.
 

Du kan ta reda på mer från t ex Brottsofferjourens hemsida, från polis, banker, försäkringsbolag och inte minst seniororganisationer!
Förutom formalia med budget och verksamhetsplan för nästa år och allvaret med bedrägerier så fanns även tid för kaffe och kaka, trevlig samvaro och idéer om kommande aktiviteter! Tack till alla medlemmar, föreläsare och styrelse!
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!