Tornedalsgillet i Boden gjorde en rundresa i Norrbotten

Tornedalsgillet i Boden genomförde nyligen en två dagars resa genom norra och östra Norrbotten.

Tornedalsgillet Boden besökte många intressanta platser på sin rundresa i nordöstra Norrbotten.

Tornedalsgillet Boden besökte många intressanta platser på sin rundresa i nordöstra Norrbotten.

Foto: Privat

Föreningsliv2021-09-18 08:30

Vid avfärden från Boden var vädret miserabelt med kraftigt regn och endast några plusgrader. När vi närmade oss delmålet Messaure avtog regnet mer och mer och upphörde nästan helt. 

Vi besökte den numera helt övergivna orten Messaure och dess vattenkraftverk, det tredje största i Luleälv. Besökarna informerades om ödebyn Messaure, hur det byggdes upp ett stort samhälle med som mest 2300 invånare och som slutligen revs på 1980-talet.

Vid besöket av Messaure vattenkraftstation blev vi imponerade av den stora dammbyggnaden, Sveriges tredje högsta damm med 101 meters höjd och en längd av 1900 meter.

Vi fortsatte resan mot Malmberget och fick en god inblick i stadsomvandlingen, hur stora delar av Malmberget rivits och nya stadsdelar vuxit upp i Gällivare och Koskuskulle.

Nästa etappmål var stensliperiet i Lannavaara. Vi togs väl om hand av tre guider som berättade om stensliperiets uppbyggnad och dess fortsatta verksamhet. Vi fick även se den stora stensamlingen som samlats ihop under årens lopp. Vi övernattade i Tärendö.
Nästa morgon vaknade vi till en strålande sensommarmorgon vid stranden av Tärendöälv. Dagen inleddes med besök vid hembygdsmuseet, som ligger intill Tärendöholmen, här guidades vi av tre mycket kunniga guider och fick tack vare dessa en god inblick i Tärendös historia.

Resan fortsatte mot Kaunisvaara och Kaunis Iron. Under resan berättade Roland Rantatalo om Kaunisvaara, hans barndoms hembygd och uppväxtmiljö.

I Kaunisvaara möttes vi utanför Folkets hus av en guide från Kaunis Iron. Vi fick en mycket bra formation om tidigare gruvverksamhet och hur verksamheten bedrivs av det nya företaget med ledordet ”närproducerat”, att nyttja ortens arbetskraft så långt det går och att inhandla det som behövs så lokalt som möjligt.

Efter den teoretiska genomgången var det dags för studiebesök på gruvområdet, där vi med egna ögon fick se vilken enormt stor arbetsplats Kaunis Iron är, med cirka 300 anställda.

Efter lunch i Pajala fortsatte vår resa söderut längs Torneälv. Under färden längs Torneälv informerades vi av flera deltagare om de olika byarnas historia. Besöket av Särkilax nyuppförda kapell var mycket uppskattat och även här hade vi en mycket kunnig och intresserad guide, som även guidade oss i Övertorneå kyrka.

Innan vid nådde Haparanda gjorde vi en halvhalt vid Kukkolaforsen. På Haparanda stadshotell, vår middagsplats, fick vi en mycket bra information av hotellets ägarinna som berättade om hur hotellet byggdes upp vid sekelskiftet för 120 år sedan, om hotellets storhetstid under 1:a Världskriget och nuvarande verksamhet som fungerar trots pandemin med dess restriktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!