STRT fick besök av författaren Ulf Henriksson

STRT fick besök av författaren Ulf Henriksson.

Ulf Henriksson besökte STRT (Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset) och berättade om sin bok.

Ulf Henriksson besökte STRT (Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset) och berättade om sin bok.

Foto:

Föreningsliv2023-05-08 17:15

STRT:s lokalavdelning i Pajala hade besök av författaren Ulf Henriksson.
Mötet var i Korpilombolo på Kulturhuset.
Ulf berättade om boken med titeln "Ett sådant ogudaktigt högmod". Titeln förklarade han kom av att de som kom till Malmfälten var svenskar och de var inte så kristna och trodde att de skulle kunna bryta malm och få fram järn. Ortsbefolkningen tyckte nog att "Ei se kannatte", de var inte lönt.
Ulf jobbade med boken i sju år, läste alla dokument som han kom åt efter sin farfar Erik Anders Henriksson.
Erkki Antti som han kallades bodde i Jukkasjärvi var kunnig i svenska språket och även skrivkunnig. Han hjälpte bybor med skrivelser av olika slag. Erkki Antti utbildade sig till småskollärare på seminariet i Haparanda. Han var lärare, hade hand om posten, var klockare och predikant. Det var han som var i kontakt med bergsmän och finansmän och geologer när de kom till Malmfälten.
Boken handlar om tiden i slutet på 1800-talet då Jukkasjärvi bestod av 30 gårdar. Sysselsättningen i byn bestod av jakt, fiske och myrslåtter.
Erkki Antti var lärare i byn och barnen var samer och lantalaisia. Skolan kallades för lappskola och undervisningsspråket var finska.
År 1916 skildes barnen åt, då gick samerna och lantalaiset i var sin skola. Staten ansåg att lapp ska vara lapp och barnen fick också bo i kåtor.
 

Ett engelskt järnvägsbolag började staka ut för järnväg från Malmfälten till Narvik. Då fick Erkki Antti ännu ett uppdrag, att ta hand om tillsynen av förråden.
Erkki Antti blev kär i Anna-Lisa Torneus och vi fick höra ett kärleksbrev som Ulf läste upp. Det berättas att när isen lagt sig så tog Erkki Antti skridskorna och begav sig till sin kärlek.
Erkki Antti ville bli folkskollärare och då skrev han till kungen Oskar II och han fick tillåtelse.
Laestadianismen var utbredd men 1902 delades de i två falanger, en öst och väst.
Erkki Antti höll i gudstjänster och begravningar ty prästen från Vittangi besökte byn endast tre gånger per år.
Ulf berättade entusiastiskt om historien i slutet av 1800 talet och början av 1900 talet. Visade fantastiska bilder som beskrev hur livet såg ut. Ulf kunde säkert berätta mycket mer men han fick en timme och sedan blev det kaffe med fika, så klart var det hembakt och gott.
Ett tack till Kulturhuset för att vi fick vara där och förstås till Ulf för en mycket innehållande föreläsning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!