Resan till Tornedalen som gav både utsikt och insikt

Det blev ett pärlband av vackra vyer och intressant historia när Boden Överluleå Forskarförening åkte iväg på busstur genom länets östra delar.

Här ses ett par av deltagarna uppe på Brännaberget."Från utsiktsplatsen hade vi en bedårande utsikt där vi med egna ögon kunde se hur Ängesån och Kalixälven gifte sig med varandra".

Här ses ett par av deltagarna uppe på Brännaberget."Från utsiktsplatsen hade vi en bedårande utsikt där vi med egna ögon kunde se hur Ängesån och Kalixälven gifte sig med varandra".

Foto: C-L Persson

Föreningsliv2022-09-06 13:15

Boden Överluleå forskarförening genomförde en medlemsresa till Tornedalen måndagen den 15 augusti. 37 medelmmar samlades tidigt på morgonen under Ingrid Anderssons utmärkta ledning. 

Schemat för dagen var väl planerat och många hålltider att ta hänsyn till. Ciceronen Holger Hansson Palo lade bakgrunden till sina personliga berättelser från Linnés valspråk, ”Förundra dig över allt, även det mest alldagliga” när han gav bakgrunden till våra älvar och andra personliga och historiska berättelser under resan.

Första anhalten var ett besök uppe på Brännaberget, där det serverades en välsmakande laxsmörgås. Från utsiktsplatsen hade vi en bedårande utsikt, där vi med egna ögon kunde se hur Ängesån och Kalixälv gifte sig med varandra. Under den fortsatta resan österut gavs resenärerna i uppgift att svara på ett antal kluriga frågor som rörde om i hjärncellerna, men som också hjälpte till att hålla oss vakna. 

När vi kom till Övertorneå och Särkilax togs vi emot av Jan Tollin som berättade om det nyuppförda kapellet, en replika av den kyrka som stod ungefär på samma plats men spolades bort för 400 år sedan. 

Därefter bar det iväg till den gamla vackert utsmyckade kyrkan i Övertorneå. Orgeln i Övertorneå kyrka är ett av vårt lands märkligaste kulturminnen. Den byggdes ursprungligen för Tyska kyrkan i Stockholm år 1609. Någon gång under vintern 1716-1717 plundrades kyrkan av ryska kosacker. Kyrkoherden Johannes Tornberg blev enligt traditionen så svårt misshandlad av dem med sin egen käpp att han avled två dagar senare. Tornbergs spanskrörkäpp finns bevarad i kyrkan.

Lunchuppehållet på Luppioberget och Lapland Wiev Lodge var nästa anhalt. Där åt vi lunch med fantastisk utsikt över delar av den 500 kilometer långa gränsälven som har sina källflöde från Torneträsk, Könkämäälven och Muonioälven. Restaurangen som invigdes ifjol har ett 30-tal småstugor som ligger utspridda som backsvalebon upp efter bergsryggen. 

Raskt vidare tillsammans med Thomas Wahlberg som informerade oss om Nordkalottens kultur- och forskningscentrum och Erik Wahlbergs arbete om släktforskningen i Tornedalen och Norrbotten. Kanske något som kan vara till hjälp för den som vill ha stöd i sitt fortsatta släktforskningarbete. 

På eftermiddagen styrde bussen vidare söderut längs Torne älv på den Svenska sidan och Kerstin Hedberg Lehto tog över och berättade om bygden där hon själv är uppfödd. Vi stannade till vid Hietaniemi kyrka och bekantade oss med omgivningen som härrör sig från 1300-talet. På den tiden då vattenlederna användes som dagens europavägar för handelsmän som kom från olika håll till Över- och Nedertorneå socknar och den gamla marknadsplatsen. 

Till vår hjälp under resan tilldelades vi en 12-sidig väl genomarbetad och tydlig färdbeskrivning, kompletterad med historisk bakgrund till besöksmålen och färden, bland annat våra älvdalar och deras betydelser. Som extra krydda tog resenärerna tillfället att dela med sig med spontana berättelser.

Holger uppmanade oss att läsa Carl von Linnés Lappländska resa från 1732, då Linné på sin resa genom bland annat hela Norrbotten och upp genom Luleå älvdal passerar samhällen som för oss från Boden är mycket välbekanta som Sunderbyn, Heden och Storsand.

Jag tar mig friheten att framföra resenärernas stora tack till alla som på något sätt varit behjälpliga att planera, organisera och genomföra resan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!