Föreläsningsserien "Värt att veta" hos PRO Nederluleå Norra har haft besök av Staffan Hansson, professor i ”Teknik och industrihistoria” vid LTU. Det blev en spännande återblick i hur Norrbotten har utvecklats från ett glesbefolkat skogsbruksland till ett högteknologiskt utvecklingsland. För mer än hundra år sedan inleddes den teknikutveckling som utgör grunden till dagens samhälle.
Staffan berättade att det på 1800-talet blev en befolkningsökning i länet när bruksepoken var igång i till exempel Selet och Kengis. Men i början på 1900-talet var bruken nerlagda och ny teknik började ta över. Nya järnbruksprocesser som Bessemer, Thomas och Martinprocessen gjorde det lönsamt att utvinna de stora järnfyndigheterna i Malmberget och Kiruna. För att kunna transportera malmen byggdes malmbanan både till Luleå och Narvik. Den drevs med ånglok från början men elektrifierades när vattenkraftverket i Porjus invigdes 1915.
Luleå fick sitt första järnverk i Karlsvik 1906 och det var i drift till konkursen 1925. Det tog några år innan riksdagen 1939 beslutade att man skulle starta Norrbottens Järnverk. Det har senare utvecklats till SSAB som står för större delen av Sveriges stålproduktion. Staffan berättade med stöd av ett fint bildmaterial om hur stålet bidragit till utvecklingen av järnvägar, skyskrapor och stora broar runt om i världen. Vi fick en intressant föreläsning om hur framtidslandet Norrbotten har vuxit fram och vi avtackade Staffan med varma applåder. Han har skrivit Luleås industrihistoria i tre delar och återkommer till föreningen 24 november för att berätta om Luleå och Råneå på 1950- och 1960-talet.