PRO Vittangi vill vara på säkra sidan

PRO Vittangi vill vara på säkra sidan.

Otto Andersson från Sparbanken Nord och Therese Forslund från Polisen förmedlade viktig information gällande bedrägerier.

Otto Andersson från Sparbanken Nord och Therese Forslund från Polisen förmedlade viktig information gällande bedrägerier.

Foto:

Föreningsliv2023-11-20 17:15

PRO Vittangi har nyligen haft två aktiviteter, där ledordet har varit ”säkerhet”.

En liten grupp medlemmar i PRO Vittangi har samlats ett par timmar varje tisdag under några veckor i höst på initiativ av Inger Jarvis Fredriksson, för att lära sig  mera om hur man kan använda sin smartphone. 

ABF:s studiematerial som använts, ”Så fungerar det”, omfattar de vanligaste digitala tjänsterna som kan skötas med en smartphone. Bank-ID, Swish, 1177 och Kivra är ju tjänster som man bör behärska för att inte känna sig helt utestängd från dagens samhälle. Tillsammans hjälptes vi också åt att tipsa varandra om olika appar och hur man lägger in ICE-nummer. Vi är numera helt överens om att alla, även vi äldre, måste skaffa oss bättre kunskaper och bli mer medvetna om hur det digitala fungerar för att undvika att bli lurade och bedragna. Det är viktigt att vi lär oss hur vi skyddar oss mot bluff och svindleri.

Just den insikten fick vi verkligen bekräftad genom den information som Therese Forslund, från Polisen samt Otto Andersson, Sparbanken Nord, förmedlade till oss, 20-talet pensionärer, under en eftermiddag.

Vi fick höra att alla faktiskt kan råka ut för bedrägeri. Bedragarna är smarta och låter ofta som vem som helst, supertrevliga på rösten, när de hör av sig. Oftast tar man kontakt via telefon, sms eller e-post. De försöker till exempel få oss att logga in och signera med Mobilt Bank-ID men det ska man absolut aldrig göra på uppmaning av någon annan! 

Det bästa sättet är att inte svara när okända nummer ringer! Dessvärre kan det också hända att sms, telefonnummer och e-post kan förfalskas och se ut att komma från någon man känner. Bedragare kan även påstå att en närstående har råkat illa ut och behöver din hjälp; eller att din dator har fått virus och någon erbjuder sig att hjälpa dig. Man hittar hela tiden nya sätt att försöka luras. Till sist påmindes vi om att varken banken eller polisen ringer upp och ber oss logga in eller lämna ut personliga uppgifter samt att det är okej att vara oartig, säga nej och trycka bort ett konstigt samtal.

Eftersom det var den 6 november serverades det Gustav Adolfsbakelser till kaffet. Vid borden skildrades egna och andras upplevelser och erfarenheter inom dagens ämne. Alla var överens om att det är väldigt lätt att bli lurad, så det gäller att se upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!