Varje tisdag samlas medlemmarna för att lära sig mer om hur man kan förebygga och minska risken för minnesproblem och demenssjukdom som alzheimer. Kursboken ”Hjärnhälsa – på dina fem fingrar” av professorerna Miia Kivipelto och Maj-Lis Hellenius handlar om forskningsprojektet FINGER-metoden, den första studien i världen som visar att det går att förebygga demens genom att ändra livsstil. FINGER hänvisar till handens fem fingrar och de fem olika områden där det går att påverka hjärnhälsan: mat, motion, hjärngymnastik, social aktivitet och koll på hjärta/kärl. Poängen med den här modellen är att alla ”fem fingrarna” ska aktiveras samtidigt, helst varje dag.
Vid en av våra cirkelträffar hade vi bjudit in Birgitta Fernström från Demensföreningen i Kiruna. Hon är en sån inspirerande person som verkligen lyckades peppa oss andra äldre att vara fysiskt aktiva och hålla igång. Som före detta psykiatrisköterska engagerar hon sig fortfarande mycket för demenssjuka och deras anhöriga samt är telefonrådgivare i Demensförbundet. Det var bra många fler än de vanliga cirkeldeltagarna som hade kommit för att lyssna på den intressanta föreläsningen. Nu gäller det bara att omsätta teorin i praktik!
Helt i linje med Finger-metoden, där vi lär oss att hjärnan är föränderlig hela livet och att det aldrig är för sent att lära sig något nytt, så arrangerades tillsammans med ABF en ”prova-på-dag” i akvarellmålning fredag den 24 mars. Nio förväntansfulla medlemmar kom till PRO-lokalen och fick lära sig grunderna i akvarelltekniken av Karin Niva, Kiruna konstkollektiv och med rötterna i Vittangi. Naturligtvis fick man själv testa på att använda penslar och vattenfärger och skapa egna alster med varierande resultat.
Sammanfattningsvis känner vi oss inspirerande att göra förändringar i vår livsstil för att må bättre nu och öka chansen för hjärnhälsa livet ut. Nu gäller det att peka med hela handen och använda alla fem fingrarna.