PRO Vittangi inbjöd till föreläsning

Första vardagen efter påsk hade vi i PRO Vittangi ett intressant arrangemang. Det var Anna-Maria Rautio som berättade för oss om ett forskningsprojekt som även resulterat i en bok, ”Kockor – skogsbrukets glömda hjältar”.

Anna-Maria Rautio föreläste om kockor.

Anna-Maria Rautio föreläste om kockor.

Foto: Hilkka Lahti

Föreningsliv2024-04-25 11:00

Anna-Maria, en bygdens dotter men numera bosatt i Umeå, är utbildad jägmästare och skoglig doktor. Under några år deltog hon i ett projekt, som en av ledarna för ett samarbete mellan Skogsmuseet i Lycksele och Lantbruksuniversitetet i Umeå, som syftade till att synliggöra kvinnornas roll i svensk skogshistoria. Det har annars alltid talats om männens slitsamma arbete i skogen under kalla vintrar borta från hemmet, med dålig kost, där amerikanskt fläsk, kolbullar och kaffe var vanligaste dieten.

 Först på 1940-talet slog kockasystemet igenom på allvar i Norrland. I stället för att varje skogsarbetare skulle ordna sin egen mat och koka sitt eget kaffe så bildades kojlag med gemensamt hushåll. Det började bli krav på bättre skogskojor med trägolv, järnspis, köksdel och förråd. För att det skulle bli ordning både på mathållningen och renligheten i kojan anställdes en kocka. Det rekommenderades att ha en kocka per tio man.

I intervjuer med kvinnor som tidigare varit kocka får man en bra bild av hur det var att ha den uppgiften. Kockan var den som steg upp först, gjorde eld i spisen, kokade kaffe och lagade frukosten. Sen skulle hon planera och laga mat till ytterligare två stadiga mål per dag, baka bröd, skura, tvätta och ibland laga trasiga kläder. Långa arbetsdagar var det för de unga kockorna.

De kvinnor som har blivit intervjuade har varit mycket nöjda med att få berätta sin historia och ofta har de i sin tur tipsat om andra personer att intervjua. Även i vår by finns det kvinnor som har erfarenhet av kockalivet under någon period. Det här föredraget väckte minnen till liv hos en del av de äldre åhörarna. Antingen har man själv provat på   eller så känner man någon som varit med.

Med applåder samt en PRO-penna tackade vi Anna-Maria för hennes medverkan.

Glädjande nog hade vi en del ungdomar och andra som inte är pensionärer med bland åhörarna, fast det var ett PRO-arrangemang. Det känns positivt att kunskapen om kvinnors arbete i skogen sprids bland de unga och får en större plats i Sveriges historia.

Kaffe och gott fika inramade det här trevliga sammankomsten. Så kul att se så blandade åldrar vid fikaborden! PRO hoppas kunna samla till fler sådana här åldersblandade evenemang framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!