En av Sveriges största naturhögtider går in på sitt femte år. Biologiska mångfaldens dag firas den 22 maj varje år. Den internationella temadagen uppmärksammas världen över men ingenstans görs det med fler aktiviteter än i Sverige. I Norrfjärden arrangerar Lappbodarnas slåtterförening en fagning (städning) av föreningens slåtteräng som ligger efter vägen till fiskesjön Holsträsket strax utanför Norrfjärden.
– Vi räfsar undan löv och kvistar och fixar ängen inför växtsäsongen. Alla som värnar om den tynande ängsfloran, de pollinerande insekterna och den biologiska mångfalden är välkomna att deltaga. Här kan alla göra en enkel insats för naturens och människans välbefinnande, säger Tommy Bystedt från föreningens styrelse.
Lappbodarnas slåtterförening har sedan 2015 omvandlat en gammal åker till ett blommande paradis och skapat en gammeldags äng som ger lågvuxna örter en chans att blomma samtidigt som insekterna får ett välfyllt skafferi av nektar och pollen. Särskilda arrangemang som insektshotell och sandbäddar har iordningsställts för att underlätta insekternas fortplantning. Med allt fler blommande örter och bytesdjur ökar också antalet fjärilar och trollsländor. Ängen med en intilliggande liten våtmark hyser idag flest antal arter av trollsländor i Norrbotten.
I Norrbotten arrangerar även Bodens naturskyddsförening arrangemanget "Upptäck snokarna". Haparanda naturskyddsförening arrangerar en vandring längs naturstigen i Riekkola.
Biologiska mångfaldens dag instiftades av FN 1993 och sedan år 2000 är det den 22 maj som används för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse och har etablerat sig som en av landets största naturhögtider.