Luleå Ladies besökte matproducent

Luleå Ladies mötte Anna Ahlqvist, marknadschef hos Nyhléns Hugoson den 30 november i Luleå.

Luleå Ladies har varit på studiebesök hos en matproducent i Luleå.

Luleå Ladies har varit på studiebesök hos en matproducent i Luleå.

Foto: Privat

föreningsliv2023-12-07 10:12

Hugosons från Skåne till Norrland. 1975 kom en ung man till Alvik utanför Luleå med ambitionen att föda upp grisar på bästa sätt och samtidigt producera kött av högsta kvalitet. Det fanns några grisstallar och ett antal grisar, men inte mycket mer. Sakta men säkert byggdes Norrlands största kött- och charkföretag upp. Mannen var Mikael Hugoson och företaget hette då enbart Hugosons.

Idag är det 280 anställda varav 34 procent kvinnor 66 procent män, medelåldern är 43 år.

Företaget är Sveriges modernaste grisfarm. Dom använder minst antibiotika. Djuren har bra miljö att vara i och smågrisarna får vara med sin mamma och sina syskon så länge som de ska. De lever i en miljö utan stress där suggorna får återhämta sig efter varje kull.

Alviksgården är självförsörjande finns en biogasanläggning där både el och vatten, allt återvinns. Biogödseln ger näring åt egna marker som vilket ger  foder åt grisarna.

Deras vision är att vara det naturliga valet vid alla norrländska måltidstillfällen. Företaget är det ledande norrländska matföretaget med fokus på deras kunder, deras mathantverk och norrländska bönder och odlare.

Respekten för miljö, hälsa och djuromsorg är central för deras verksamhet.

Deras varumärke är: Du ska veta var maten kommer ifrån: lokalt, norrländskt, närproducerat och bra kvalitet. Väljer vi inte lokalt så är det risk att det inte finns i morgon.

Nyhlens Hugosons viktigaste hållbarhetsfrågor är deras hjärtefrågor; klimatansvar, biologisk mångfald, ekonomiskt hållbarhet, socialt ansvar.

Vi tyckte alla att det var spännande att höra Anna berätta om deras imponerande miljövänliga företag. Från några grisar år 1975 till en välskött mathantverk idag.

Tänk lokalt så bidrar vi alla till ett levande Norrland.

Gissar och tror att julskinkan i år blir lokal för oss alla Ladies.

Varmt tack Anna för att vi fick komma och tack för det goda fikat och goda smakprov. Vi syns till våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!