Intressant föredrag om läkemedel och äldre

SPF Seniorerna i Boden fick lyssna till intressant föredrag om läkemedel och äldre.

Doktor Aase Wisten föreläster för seniorerna.

Doktor Aase Wisten föreläster för seniorerna.

Foto: Lena Degerman

Föreningsliv2022-12-23 17:15

I slutet av november hade SPF Seniorerna i Boden glädjen att lyssna till ett föredrag med doktor Aase Wisten, geriatriker och en av SPF Seniorernas sakkunniga på riksplanet inom vård och omsorg. Föredraget på temat ”Läkemedel och äldre” gav en god översikt om vikten av att vi alla har kunskaper i ämnet för att på bästa sätt kunna ta hand våra äldre och även oss själva.

70 är det nya 50! Ja, dagens 70-åring är som 1970-talets 50-åring visar en studie från Göteborgs universitet, där man undersökt levnadsvanor, sociala nätverk och riskfaktorer för ohälsa och sjukdom. 70-åringarna idag är friskare, lyckligare och socialare än någonsin! Vad kan vi då själv påverka? ”Fingerstudien” lyfter fram de fem viktigaste faktorerna för att motverka minnesproblem: hälsosam och mångsidig kost, fysisk aktivitet, hjärngymnastik, kognitiv träning, deltagande i sociala aktiviteter samt ha kontroll på sitt blodtryck, kolesterol och blodsocker. Detta har naturligtvis stor betydelse eftersom ungefär 40 procent av all demens är kopplad till livsstilsfaktorer.

Det är framför allt i åldrarna över 85 år som det blir vanligare med nedsatt funktionsförmåga och behov av vård och omsorg. Att bli äldre innebär att vi blir skörare samtidigt som utvecklingen inom medicinen ger allt större möjligheter att behandla sjukdomar högt upp i åldrarna. Men åldrandet påverkar hur kroppen reagerar på läkemedel. Vi blir känsligare och sannolikheten för att få biverkningar som trötthet, yrsel, förvirring och ostadighet med risk för att ramla ökar.

Vad behöver man då tänka på vad gäller läkemedel och äldre? Av största vikt är att äldre med många mediciner får korrekt läkemedelsbehandling. Läkemedelsgenomgångar, poängterade Aase, är en av flera åtgärder som kan höja kvaliteten i äldres läkemedels-behandling. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vårdgivaren erbjuda patienter som är 75 år eller äldre och som ordinerats minst fem läkemedel en enkel läkemedelsgenomgång. En läkare ansvarar för denna men också andra kan delta exempelvis apotekare, sjuksköterska eller personal i äldreomsorgen.

Kommunernas allt större, kvalificerade hälso- och sjukvårdsuppdrag både på äldreboende-sidan och i hemsjukvården medför behov av förstärkt kompetens. Eftersom äldres läkemedelshantering blir alltmer komplicerad har SPF Seniorerna, tillsammans med Sveriges Farmaceuter och Svensk geriatrisk förening, föreslagit att tjänster som kommunfarmaceuter ska inrättas. Sådana finns redan i ett fåtal kommuner. En kommunfarmaceut innebär en förstärkt resurs vid läkemedelsgenomgångarna. Vidare kan farmaceuter göra mycket på läkemedelsområdet för att förbättra läkemedelsanvändningen och därmed hälsan inom äldrevården.

Efter ett mycket uppskattat föredrag samlades vi till eftermiddagskaffe och vinstdragning i lotteriet varefter vi, med nya insikter på läkemedelsområdet och med Aases ord om vikten av att efterfråga läkemedelsgenomgångar, begav oss hemåt i det kyliga novembervädret. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!