Ett tjugotal PRO-medlemmar hörde under vinjetten ”Värt att veta” Elisabeth Öberg, hortonom på länsstyrelsen, berätta om växtodling i Norrbotten. Hon arbetar som trädgårdsutvecklare med rådgivning till företag och odlare för att öka försörjningsförmågan. Man driver sedan några år projektet ”Nära mat” som går ut på att hitta livsmedelsväxter som passar att odla i Norrbotten och kan minska vårt beroende av importer. Det är särskilt viktigt nu när oron i världen stoppat mycket av handeln med utsäde och gödsel.
Elisabeth Öberg har en hortonomexamen från Alnarp och har arbetat med trädgårdsforskning för vårat klimat. Det var intressant att höra hur präster och ämbetsmän från södra Sverige redan på 1500-talet tog med sig nya växter till Norrbotten och att många arter anpassade sig till vårt klimat och bidrog till försörjningen. Rovor och kålrot var viktiga för både kor och människor innan potatisen introducerades på 1800-talet.
Ett bra exempel på nyodling och trädgårdsskötsel är naturreservatet Gallejaur i Arvidsjaurs kommun. Där utvecklade tre systrar odling av grönsaker: kvanne, humle, potatis och många andra växter som också kunde användas som mediciner. 2007 inrättades en stiftelse som ska driva naturreservatet vidare och hålla det öppet för allmänheten.
Vi fick en god inblick i hur växtodlingen har utvecklats och hur viktigt det är att vi tar vara på möjligheterna att bli mer självförsörjande. Flera åhörare kunde berätta om hur man som barn fått äta rovor och andra trädgårdsprodukter från föräldrarnas odlingar.
Elisabeth Öberg avtackades med varma applåder och Gunilla Boman från styrelsen överlämnade en lott i trippelskrapet.