HjärtLung Överkalix reste till Tornedalen

En fin sensommardag den 15 augusti gjorde 47 medlemmar i Riksförbundet HjärtLung Överkalix en resa i södra Tornedalen med buss.

Här ses en del av ressällskapet vid Kukkolaforsen med Finland i bakgrunden.

Här ses en del av ressällskapet vid Kukkolaforsen med Finland i bakgrunden.

Foto: Lars Nilsson

Föreningsliv2024-10-23 15:02

Resan startade kl 8.00 i Överkalix och första stopp blev Stadshotellet i Haparanda där hotellägaren Susanne Wallin tog emot och informerade om nuvarande verksamhet på hotellet samt om hotellets historik ända från invigningen den 5 december 1900. Innan ressällskapet lämnade hotellet blev alla serverade smörgås med kaffe i hotellets matsal.

Nu var det dags för en guidad busstur i Haparanda och Torneå med Lars Sou vid bussens mikrofon. Lars har bott i Tornedalen i princip hela sitt liv och gav en mycket intressant historiebeskrivning av gränsorterna Haparanda och Torneå. De två världskrigen under 1900-talet har starkt påverkat livet i Haparanda och Torneå. Historiebeskrivning som Lars gav fascinerade resenärerna och många blev intresserade att vid tillfälle få veta mer om Haparandas historia.

Nu var det dags att fortsätta resan norrut till Kukkolaforsen där lunch med rökt sik väntade och som smakade alldeles utmärkt. När lunchen var klar samlades alla på Torneälvens strand och i älvens brus informerade Mattias Spolander om håvfisket som har hundraårig tradition i Kukkolaforsen. På fiskemuséet informerade Mattias bl a om laxens uppvandring i Torneälven.

Sedan fortsatte bussfärden norrut på väg 99 och på gränsen mellan Haparanda och Övertorneå kommuner mötte Arne Honkamaa (fd kommunalråd i Övertorneå) oss och steg ombord på bussen och fattade mikrofonen omgående. Arne har bott hela sitt liv i den här delen av Övertorneå kommun som heter Hietaniemi och som har det svenska namnet Hedenäset. Arne berättade många intressanta historiska händelser från Hietaniemi.

Efter Hietaniemi går färden till Armasjärvi där vi stannar vi den minnessten som rests till minnet av de 46 personer som omkom vid den tragiska färjeolyckan den 24 oktober 1940. Det var 44 militärer samt två civila personer som var färjkarlar på färjan som drunknade den här oktobernatten. Arne ger en inlevelsefull beskrivning av olyckan och han säger bl a att byborna i Armasjärvi har berättat hur de hörde ropen på hjälp från sjön från de som höll på att drunkna.

Bussen ankommer till busstationen i Överkalix kl 18.00 och ressällskapet stiger av bussen nöjda med dagen men lite trötta efter all intressant information som förmedlats. Ett särskilt tack riktas till busschauffören Roger som gjort resan både trygg och behaglig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!