Vårt besök till Rikti-Dokkas den 14 augusti var en del i samarbetet mellan Föreningen Norden, lokalavdelning Boden och Svenska kyrkan. De 15-talet nordisterna och församlingsbesökarna bjöds under hela dagen på fantastiskt väder. Inte en enda mygga och med en natur som var på väg att avsluta sommaren och övergå till en vacker höst. Kunskap om sin historia sägs vara en bra förberedelse för att möta framtiden. Vad kan vi lära oss utav Rikti-Dokkas historia? En historia som hade sin början då familjen Riktig i mitten på 1800 talet byggde ett litet minisamhälle mitt ute i det som då var väglöst land. Ett samhälle med självhushåll där vardagen bestod av hårt arbete från tidig morgon till kväll, ett samhälle där religionen var viktig.
Rikti-Dokkas är ett samiskt skogsnybygge, ca 9 mil norr om Boden. Hemmanet har varit bebott av samma släkt i tre generationer under mer än 100 år, fram till år 1958. Släkten är av skogssamiskt ursprung och övergången från samiskt nomadliv till fast boende, baserat på renskötsel, jakt, fiske och skogsarbete. Rikti-Dokkas är ett kulturhistoriskt minne, som har rustats i samarbeta med Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen och Sveaskog och öppet för allmänheten
Väl framme, började Harry Hannu och sällskapet en rundvandring på det gamla samevistet där Torbjörn Riktig och hans Youtube-berättelse, kompletterade av Holger Hansson Palos egna berättelser från sin uppväxt, för att ge en bakgrunden och historien om nybyggarstället. Svenska kyrkan och Læstadianismen var en dåtida tro, här uppe på Nordkalotten, den tro som familjerna under tre generationer haft stöd av.
Som avslutning på dagen genomfördes också en kort andaktsstund med prästen, Tommy Persson och Niklas Thornéus som med sitt dragspel ackompanjerade till psalmer och andra bekanta melodier.