Byaföreningen Månsbyns Framtid firade 25-års jubileum den 10 oktober 2021 med att bjuda bybor och medlemmar på hamburgare, varmkorv och fika i Byastugan.
Ett bildspel från föreningens 25-åriga verksamhet rullade på under kvällen.
Månsbyns Framtid är en ideell förening som bildades 1996. Föreningen köpte f.d. Bönhuset 2005. Att förvalta och underhålla Byastugan är det primära i verksamheten. Föreningens motto är trivsel och gemenskap, vilket bl.a. skapas i de årligen återkommande evenemangen.
Månsbyn utsågs till Årets bygd i Kalix kommun år 2006.
Studiegruppen ”Månsbyn Från Förr” som ingår i Månsbyns Framtid tilldelades Kalix kommuns Kulturstipendium år 2014.
Det är både sant och nödvändigt att känna till sin egen och bygdens historia för att förstå nuet och kunna forma framtiden. Ur dessa tankegångar har studiegruppen ”Månsbyn Från Förr” tillkommit. Studiegruppen som bildades 1997 är fortfarande aktiv.
De gestaltar och levandegör bygdens historia och har byggt upp ett kunskaps- och bildarkiv som finns att tillgå i Månsbyns byastuga. Det handlar om Månsbyns folkskola under 1900-talet, dess lärare och elever, utvald från ett stort antal fotografier. Gårdar och människor, näringar, fiske och jakt samt vägar och broar är andra exempel på den datorstödda dokumentationen. Språket, ord och uttryck i vårt lokala bygdemål, finns delvis redovisat i kulturbladet.
Exempel på alster och utgåvor: Sånghäfte med egen Hyllningssång, Från Karmans by till Månsbyn – vår by ur ett femhundraårigt perspektiv till idag, Vad hände i Kalix 1808-1809? – en minnesskrift i samarbete med Kalix kommun och Kalixbygdens forskarförening, boken Hus och Hem i Månsbyn – en dokumentation av det nuvarande bostadsbeståndet med historik, En milsten, ett militärfort, ett fiske – ett kompendium som beskriver Månsbyns visuella historia. Allt finns att beskåda vid ”Minnesplatsen”på älvsidan av E4. Månsbyns landskapskarta, med naturnamn anpassade till det lokala språkbruket samt att de ger ut Månsbybladet.
Märkesåret 1809 uppmärksammades i Månsbyn år 2009, 200 år efter ”Konventionen i Kalix 1809” där delar av kapitulationen med Ryssland undertecknades i Månsbyn. En minnestavla finns idag på älvsidan av E4, där dåvarande gästgivaregård låg i händelsernas centrum.
I juli 2017 utsågs artisten och sångaren Måns Zelmerlöw till hedersmedborgare i Månsbyn vid en ceremoni i Byastugan inför ett uppträdande på sommarfesten i Kalix. Måns signerade utmärkelsen "Äntligen är jag hemma" /Måns Z.
1997 anordnades den första pimpeltävlingen i byn på enbart sik, lite unikt i sig. Pimpeltävlingen arrangerades i 15 år. Tillgången på sik har minskat allt eftersom.
Midsommarfirandet på Uddbacken var föreningens första evenemang 1996. Sista tiden har midsommarfirandet ägt rum i Gammalbyn vid älven i byn. Andra årliga evenemang har varit surströmmingsfest, våffelsöndagar, majbrasa och nationalälvdagen.
Det bästa med att bo i Månsbyn/Småkvarn enligt många bybor och inflyttade är: Attraktiv boendemiljö, livskvalité, naturen, jakt och fiske, gemenskap, aktivt föreningsliv, fin byalokal, goda kommunikationer och närheten till Kalix tätort.
Det finns fortfarande mål och utmaningar så förhoppningen är att Månsbyns Framtid består och att Månsbyn/Småkvarn kommer att vara en levande bygd i framtiden.