Vid Nordkalottkonferensen maj 2022 i Boden diskuterades olika utvecklingsområden för att stärka samarbetet och säkerheten på Nordkalotten. Det som särskilt lyftes fram handlade om mediebevakning och kontaktnät mellan människor. Det har resulterat i att Föreningen Norden tagit beslut om att stärka kontakterna och kunskaperna om hur det är att leva i gränstrakterna i skuggan av en hotfull granne.
Tidig fredagsmorgon den 16 september startar vår resa från Luleå mot nordligare breddgrader. Första stoppet längs vår väg mot Enare och Kirkenes är Arktikum science center, ett vetenskapscenter och museum med koppling mot Lapplands universitet, Arktiska rådet och Barentsrådet.
Där intar vi dagens lunch och i samband med lunchen träffar vi Markku Heikkilä som är Head of Science Communications. Han informerar oss om aktuella Norden- och Barentsfrågor och innan avresa får vi en guidad visning av det fantastiskt vackra museet.
Vi ankommer till Enare sen middagstid och inkvarterar oss på hotel Inari där vi avnjuter en trerättersmiddag.
Lördag den 17 september. Innan vi fortsätter vår resa mot Kirkenes besöker vi Siida Sámi museum. Här kan man se hur människor levde och livnärde sig förr i tiden. Efter besöket på Siida museum fortsätter vi vår vackra resa genom delar av Urho Kekkonens nationalpark och vidare mot Kirkenes.
Välkomna till Kirkenes - här möts vi av en tydlig markering mot det östliga grannlandets ledning.
Vårt första besök idag är vid The Norwegian Barents Secretariat där Lars Georg Fordahl, som leder det dagliga arbetet vid sekretariatet, berättar om sekretariatets verksamhet och det mångåriga samarbetet mellan länderna inom Barentsområdet
(nordvästra delarna av Ryssland, norra Finland, Sverige och Norge). Några av Barentssekretariatets satsningsområden är kultur/idrott, utbildning/kompetens, näring/entreprenörskap, media/information och civilt samfund/miljö där barn och urfolket är prioriterade målgrupper inom alla dessa områden. Samarbetet har nu påverkats starkt negativt av de oroliga läget i öst.
Senare under eftermiddagen träffar vi Thomas Nilsen, ansvarig utgivare för The Independent Barents Observer (thebarentsobserver.com). Han informerar oss om medias rapportering från Barentsområdet, om medias utsatthet i orostider och den påverkan media har från grannlandet i öst.
Senare checkar vi in vid Thon Hotell Kirkenes där vi får möjlighet till lite egen tid och strövtåg innan vi avnjuter en gemensam tvårättersmiddag.
Tidig söndagsmorgon den 18 september, efter en fantastiskt god och stadig hotellfrukost, lämnar vi ett kylslaget och blåsigt Kirkenes. Vi fortsätter vår resa, nu mot sydostligare breddgrader – mot Karasjok och Kautokeino.
Bussens färd mot nya mål vaggar oss rogivande mil efter mil. Den goa värmen i bussen och Harrys högläsning ur olika textavsnitt från Sara Ranta Rönnlunds bok ”Nuolpas söner” får sällskapet så sakta att törna in. Till och med uppläsaren börjar sluddra och måste vila en stund.
Mil efter mil med sprakande höstfärger. Vi tar en kort bensträckare längs vägen och gör en lunchpaus i Karasjok där vi äter renköttsoppa (Biđos).
Tidig eftermiddag ankommer vi till JUHLS SILVER GALLERY AS i Kautokeino där vi först
får en introduktion och sen kan vi ströva fritt i byggnaderna och ta en fika. Så vilsamt för ögat få se så vackra alster och hantverk
Senare under eftermiddagen checkar vi in vid Thon Hotel Kautokeino.
Måndagmorgon den 19 september styr vi vår resa från Kautokeino mot våra hemtrakter. Vi gör ett lunchstopp i Muonio och i Sonkamuotka stannar vi till vid Sannas butik för en sista inhandling och erforderliga toalettbesök.
Sen eftermiddag ankommer vi Luleå igen. Tack alla nordister, alla trevliga möten och samtal under vår resa.
Ett stort tack till arrangören Föreningen Norden Norrbotten och ett särskilt tack till Maja för den trevliga och kunskapsgivande resan. Nu hoppas vi på fler resor och fler mellanmänskliga möten.