Fingermodellen – ett hjälpmedel för ett friskare liv

Riksförbundet HjärtLung Bodens årsmöte gästades av medicine doktor Aase Wisten. Hon är specialist i geriatrik och författare till ”Plötslig hjärtdöd”, ”Akutgeriatrik” på en förnämlig föreläsning om läkemedel, vår livsstil, senaste forskning och vad vi kan tänka på själva för att må bra.

Aase Wisten, Med. dr, berättar om hur vi kan ha koll på läkemedel och hur vi kan tänka.

Aase Wisten, Med. dr, berättar om hur vi kan ha koll på läkemedel och hur vi kan tänka.

Foto: C-L Persson

Föreningsliv2023-03-25 06:53

Forskning har visat att vi i Sverige har en hälsosammare livsstil och Aase berättar att risken att drabbas av hjärtinfarkt, halverats på 20 år. Av de som kommit till sjukhus överlever nio av tio patienter efter en hjärtinfarkt. Risken att drabbas av stroke har nästan halverats på 20 år.

Rätt använda läkemedel i kombination med livsstilsförändringar ökar livskvalitet.  År 2020 hade andelen ”olämpliga läkemedel” mer än halverats på 10 år för gruppen 80-plus. Exempelvis i Boden, minskade förskrivningen av ”olämpliga läkemedel” från 37 till 16 procent bland personer över 80 år.

När det gäller livsstilen berättade Aase om FINGER-modellen som innefattar fysisk aktivitet med balans och aerobisk träning. Hjärngympa genom att göra nya saker, ta hand om sina kärl med kontroll av blodtryck, diabetes och kolesterol. Upprättahålla sociala aktiviteter och äta hälsosam mat. Aktivera alla ”fingrarna” varje dag! 30 procent av riskfaktorerna går att förebygga. Det är aldrig för sent att börja göra livsstilsförändringar.

Något som behöver förbättras är samhällets syn av äldre och diskriminering på grund av ålder. Sverige låg näst sist av 100 länder i en mätning av värderingen av äldres sociala position i samhället. För 20 år sedan var synen att 65-plus var den ”äldre” patienten. Medicinsk forskning idag visar istället att 70 är det nya 50. Det borde därför vara dags att även uppdatera samhällets syn på 65-plus. 

Vad kan du tänka på själv? Boka in tillräckligt lång besökstid hos läkare. Ta med dina mediciner om du blir inlagd på sjukhus, särskilt viktigt med KOL/astma-mediciner och ögondroppar.

Ha en egen ny, aktuell och uppdaterad läkemedelslista till och från läkarbesök. Fråga vem som följer upp en nyinsatt medicin för att veta om avsedd effekt och ej besvärliga biverkningar.

Fråga vilka mediciner du ska hoppa över vid influensa/feber/magsjuka. Få, helst skriftlig, extra information om vissa läkemedel.

Kan man underanvända läkemedel? Jo, där tar Aase upp exempelvis vid förmaksflimmer, hjärtsvikt, lokal östrogenbehandling av kvinnor och osteoporos. Bristande tillit kan orsaka att man inte tar behövlig medicin. 

En punkt som väckte engagemang var erbjudande om utbyte av läkemedel på apotek. Utbytesreformen har sparat miljarder i Läkemedelsförmånskostnader, men skapar en hel del problem för sjuka och många äldre. Även om det är samma läkemedel så är det en annan förpackning, kanske en annan färg på tabletten och det kan vara svårt att tolka bipacksedeln. 

Vad det orsakar i lidande för patienten och kostnader för sjukvården i form om akuta inläggningar beroende på felmedicinering vet vi inget om. Läkaren och även farmaceuten kan förhindra utbyte om risk för att sammanblandning kan ske.

Personer som är 75 år och äldre, med minst fem läkemedel, ska erbjudas en läkemedelsgenomgång. Nyttja även kunnigt stöd på apotek. Gå in på www.kollpalakemedel.se och www.riksforbundethjartlung.se för information och tips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!