Brasilien – politiken, miljön och livet

Latinamerikakommittén satte fokus på valet i Brasilien.

Lena Zetterström, som bott 19 år Brasilien, gästade Latinamerikakommittén i Luleå.

Lena Zetterström, som bott 19 år Brasilien, gästade Latinamerikakommittén i Luleå.

Foto: Rolf Viklund

Föreningsliv2022-10-19 15:20

Häromveckan gästades Luleå av Lena Zetterström, Umeå, som efter 19 år Brasilien sedan några år är tillbaka i Sverige. Ett viktigt presidentval stod för dörren och Lena gick igenom läget.

Valkampanjen har i hög grad drivits i sociala medier. Den har stundtals sett ut som att det gällde ett fotbollsderby med tröjor och fanor i olika färger. Favoriter är den sittande presidenten Bolsonaro och utmanaren Lula, president under åren 2002 – 2011. 

Lena gav en kort redogörelse över vad som hänt sedan 2016, då Bolsonaro blev president. Hon kallade det ”sju svåra år”. Bland annat pratade hon om olyckan då en gruvdamm brast och 100-tals människor dödades. Hon pratade om skogsbränder i Amazonas och ett stort oljeutsläpp vid Atlantkusten. Bolsonaro gjorde ingenting. Pandemin slog hårt i Brasilien och landet har flest döda efter USA. Bolsonaro har inte velat prata om virus eller vaccin. Han har också fått stark kritik för sin hantering av pandemin. Bolsonaros främsta politik har varit brist-på-politik.

Idag har pandemin avtagit. Inflationen bromsar in, priserna är höga på mat, bensin, gas. Den officiella arbetslösheten minskar men den informella sektorn växer. Man producerar för export. Majsproduktionen ökar och odlingarna äter sig in i Amazonas. Antalet godkända bekämpningsmedel har ökat markant. Antalet människor som inte kan äta sig mätta ökar.

Drygt 20 deltagare på mötet lyssnade intresserat och ställde många frågor. 

I presidentvalet som genomfördes dagen efter mötet fick ingen av kandidaterna egen majoritet. Det betyder att det blir omval mellan Bolsonaro och Lula, de två med högst röstetal, den 30 oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!