Höstens sista gäst i Värt att veta-serien hos PRO Nederluleå Norra var Anna Bergström från åklagarmyndigheten. Hon är lämpligt nog uppvuxen på Domarvägen i Gammelstad och blev efter juridikstudier i Stockholm åklagare i Luleå 2002. Nu är hon chef för myndigheten i Luleå som har hela Norrbotten som arbetsfält.
Anna Bergström började med att berätta om rättskedjan som innefattar: polis, åklagare, domstolar och fängelser. Brottsmål handläggs i tingsrätten och kan överklagas till hovrätten och ibland till högsta domstolen. Som åklagare har hon tre olika arbetsområden; att leda förundersökningar, fatta beslut och agera i rättegångar.
Eftersom brott kan ske hela dygnet måste det alltid finnas någon åklagare i tjänst som kan ge direktiv till polisen om förundersökningar. Det är också åklagare som beslutar om anhållan, häktningar och beslag. Man kan också fatta beslut om användning av hemliga tvångsmedel, såsom avlyssning. I domstol ställer åklagaren sina yrkanden och leder förhör med den åtalade, sakägare och vittnen.
Idag är misshandel, stöld och rattfyllerimål vanliga ärenden i rättskedjan. Anna berättade om ett mordfall som hon handlagt för några år sedan där en man anmäldes försvunnen av flickvännen efter tre dagar och där man efter intensiv spaning med telefonavlyssning kunde gripa tre personer som så småningom erkände att man misshandlat och dödat personen och sedan bränt kroppen ute i skogen. Efter ett halvårs arbete kunde åtal väckas och tingsrätten dömde de åtalade till sju och åtta års fängelse. Målet överklagades till hovrätten i Umeå som ökade på straffen till 16 respektive 17 års fängelse.
Föreläsningen avslutades med en frågestund där det framgick att brott mot närståenden är vanliga i Norrbotten medan det däremot är ganska få ungdomsbrott.
Ordförande Karin Nilsson avtackade Anna och åhörarna instämde med varma applåder. Eftersom det var årets sista föreläsning bjöd PRO de tjugofem deltagarna på kaffe och fikabröd.