PRO Nederluleå Norra bjöd i sin föreläsningsserie ”Värt att veta” in Birgitta Ahlqvist för att tala om Luleå hamn.
Ahlqvist, som varit ordförande i styrelsen för Luleå hamn, gästade föreningen och berättade om hur hamnen fungerar idag och vilka planer som finns för framtiden.
Hamnen är Sveriges största bulkhamn och omsätter mellan åtta och nio miljoner ton per år. Järnmalmen står för 50 procent men även cement, kol, olja och övriga industriprodukter passerar genom hamnen.
Hamnen förfogar över tre bogserbåtar varav den senaste, Vilja, är en hybridbåt som kan drivas av både el- och dieselmotorer. Cirka 500 fartyg anlöper hamnen i år men man räknar med att var uppe i 2000 år 2030. För att klara detta och de alltmer djupgående fartygen behöver hamnen fördjupas till 15,5 meter och nya kajer byggas. Det sker inom projektet ”Malmporten” där staten sköter finansieringen av muddringen men kommunen finansierar hamnbassängen.
Projektet ”Framtidens hamn” håller i planerna på nya kajer och utfyllnad av landområdet vid Skvampen. Det finns en miljödom som gäller till 2028 som reglerar hur muddermassorna ska hanteras och därför är det viktigt att man kommer igång med arbetet senast 2024. EU har beviljat 35 miljoner till en förstudie av projektet.
Satsningen på hamnen kommer att ge billigare och mindre miljöpåverkande transporter och möjliggöra hantering av de nya produkter som kommer att tillverkas i länet. Tyvärr måste båtplatserna vid Strömören läggas ner men kommunen arbetar på att hitta ersättningsplatser för de boende på Sandön som har sina båtar där.
Vi fick en initierad och hoppfull bild av hur hamnen fungerar och ska se ut i framtiden och Birgitta fick svara på många frågor innan hon avtackades med varma applåder.