Boden Överluleå forskarförenings medlemsmöte

Föredragshållaren Tommy Hendler.

Föredragshållaren Tommy Hendler.

Foto: Björn Isaksson

Förening2024-06-05 09:58

Boden Överluleå Forskarförening höll ett medlemsmöte 16 maj i Pelarsalen Björken. Tommy Hendler föreläste om järnvägens historia i Norrbotten och speciellt om en nu försvunnen personalgrupp, banvakterna. 

Deras uppgift var att dagligen övervaka och underhålla en viss sträcka av en järnvägslinje. Det var nog mer än en av oss som tänkte att det kanske skulle vara en bra idé att införa ett sådant system igen med tanke på järnvägens standard idag. Men Tommy Hendler förde oss tillbaka till verkligheten då han redovisade de anställningsförhållanden som rådde. 

Långa arbetsdagar i ur och skur, och att bostaden kunde ligga isolerat i väglöst land och med låg standard, är inget lockande i en nutida rekryteringskampanj. 

Tommy visade även bilder på både kända och bortglömda stationer, vem av oss känner till exempel igen Bäverbäcken i Tornedalen? Och att det förr fanns biljetter att lösa för att gå på järnvägen fick oss att fundera på om sådana gångbiljetter är orsaken till dagens spårspring?

Före nästa programpunkt stimulerade vi smaklökarna med Stina Elmings gofika. Ordförande Carola Larsson presenterade därefter styrelsen och andra förtroendevalda i föreningen. Nästa punkt på dagordningen var kommande aktiviteter där bland annat årets medlemsresa presenterades. I år går resan 19 augusti genom Råne älvdal och i Malmens spår, hållpunkter är bland annat Forsbergs Handelsbod och Grosshandlarvillan i Gunnarsbyn samt Melderstein. 

Vi avslutade kvällen med besökslotteriet där Kerstin Hellberg Lehto, bland 40-talet deltagare, drogs som vinnare av en bok.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!