Vi är nog ganska många inom kategorin 65+ som går och fnular på tankar kring hur vår minnesförmåga ska kunna hållas någorlunda intakt, särskilt när vi glömmer namn och händelser som ju kan kännas mäkta retfullt. Så vad göra? Lösa ännu fler korsord? Börja med sudoku som ju verkar poppis bland många?
Eller så går man på föreläsning med senioruniversitetet vid Köpmantorget i Luleå och lyssnar så koncentrerat man förmår till Jessica Ljungberg, professor vid psykologiska institutionen vid Luleå tekniska universitet. Vilket många gjorde, salen var fullpackad. Jessica Ljungberg berättade om var forskningen står kring hjärnan och äldres minnesförmåga. ”Träna din hjärna” löd rubriken och ganska raskt stod det klart att hjärnan är en muskel som mår bra av träning men också kan förtvina om den inte stimuleras.
Så hur tränar man då? Som Amen i kyrkan dök frågan om korsord upp. Och som den akademiker Jessica Ljungberg är blev svaret förstås: Det är lite mer komplicerat än så. Hjärnan har som bekant flera centra för olika funktioner. Vi har det episodiska minnet, vi har det semantiska minnet men det går att vara lite generell också. Så som att säga att den mentalt aktive, den nyfikne, den pensionär som ännu känner en lust till lärande – ja, den har fördelar. Flerspråklighet är också en viktig komponent som stimulerar hjärnan förutsatt att personen håller igång sina språkfärdigheter.
Och innan kaffet tog vid hann Jessica med att säga att ”om vi syns här om fem år så har forskningen med största sannolikhet kommit fram till nya slutsatser”. Vilket får mig att tänka på geniet Albert Einstein som inför ett prov i fysik med sina elever fick kritik av kollegorna för att det var samma frågor som det förra provet, svarade: Men jag har ändrat svaren!