Visions seniorsektion i Luleå hade sitt medlemsmöte den 10 maj i IOGT:s lokaler. Ett 40-tal medlemmar var på plats när dietist Malin Sand gästföreläste. Hon jobbar på Folkhälsocentrum vid Region Norrbotten och informerade om vilken betydelse maten har för vårt välbefinnande och hur vi på ett bra sätt kan må bra genom att äta rätt kost. Måltiderna är ofta dagens höjdpunkt. Här är några saker hon gjorde oss uppmärksamma om:
1. Det är bra att äta grönsaker, rotfrukter, bönor och bär för att få i oss vitaminer och mineraler. Man bör också äta fisk och skaldjur två till tre gånger per vecka som ger oss bl a mer D-vitaminer. Tänk på att begränsa intaget av kött, speciellt rött kött, och minska ner på salt och socker.
2. Vad gäller fett bör vi hålla oss till omättade fetter och välja nyttiga oljor till matlagningen. Olivolja, nötter och fröer är bra för hjärta och kärl och fullkornsbröd ger oss nyttiga kostfibrer.
3. Malin gav oss ett exempel med ”matpyramiden” där grönt och frukt utgör basen och rött kött finns på toppen. Våra levnadsvanor med motion och vilken kost vi väljer påverkar i hög grad vår hälsa.
Efter Malins föreläsning serverades kaffe och bröd som kanske inte var så kostvänligt.