Nu blir det slut med skolkökslagad mat

Från och med början av oktober återgår Emmaskolan i Dokkas till cook and chill-maten. I drygt två år har skoleleverna fått skolkökslagad mat.Men nu är försöksverksamheten över.

DOKKAS2008-09-25 06:00
På Emmaskolan i Dokkas kommer eleverna från och med början av oktober att få återgå till den uppvärmda maten.
I drygt två år har det på försök lagats mat på skolan åt eleverna. Men nu är försöksverksamheten över.
Protester
- Det kommer säkert att bli protester när de berörda får veta om det här, säger Anette Örtstam, en av de anställda i köket på Emmaskolan.
Anette Örestam blev själv informerad om förändringarna så sent som i förra veckan. Och vad hon vet har ingen av de övriga på skolan elever, lärare och inte minst föräldrar fått veta något om de stundande förändringarna.
- Jag kan tänka mig att de inte stillatigande kommer att acceptera ett sådant här beslut.
I drygt två år har det lagats mat på skolan, som en försöksverksamhet som politikerna i Gällivare beslutade om.
Detta efter det att eleverna hade protesterat mot den uppvärmda maten, från matlaget.
Nu är försöksverksamheten över och skolan återgår till cook and chill som de har serverat tidigare.
Cirka 65 portioner har det lagats på Emmaskolan dagligen, enligt kostchefen i Gällivare Gerd Johansson.
- Något dyrare blev det också att laga maten själv på skolan, säger hon. Cirka 20 öre rörde det sig om per portion.
Och att det nu i början av oktober slutar lagas mat på skolan kan hon inte göra mycket åt. Det är snarare en politisk fråga, enligt henne.
- De valda politikerna måste ta ett beslut. Innan dess har vi inget allternativ efter det att försöksverksamheten är över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om