Thorild Ringvall
Thorild Ringvall under den aktiva tiden.
Foto:
Han somnade in stilla i sitt åldersboende efter en tids tilltagande sjukdom.
Under sitt verksamma liv arbetade Thorild som tjänsteman hos Statens Järnvägar. Bland annat kunde man ibland se honom när man kikade in genom biljettluckan på Gällivare järnvägsstation. Alla vi yngre som var intresserade av idrott ville se denne "idrottsprofil", denne idrottens gentleman och "amatör" i ordets verklige bemärkelse.
Det var strax efter andra världskrigets slut, andra hälften av 1940-talet som Thorild Ringvall hade sin storhetstid som medeldistanslöpare. Han representerade den på den tiden blomstrande idrottsföreningen Malmbergets AIF.
De distanser han var bäst på var 800 meter och 1 500 meter. Han saknade inte konkurrens i Sverige på de distanserna och på den tiden. Gunder Hägg, Arne Andersson, Lennart Strand, Henry Eriksson, "Sågmyra" Bergqvist, med flera. Alla var de världslöpare och Hägg och Strand världsrekordhållare på 1 500 meter med 3.43 (på grusbana).
När Thorild Ringvall 1946 vid Norrländska Mästerskapen på 1 500 meter noterade tiden 3.50,0 var det en världstid och absolut en placering bland de bästa i Europa. Tre svenska och en fransman i Europa hade bättre tid.
Han blev av Sveriges olympiska kommitté kallad som kandidat att representera Sverige vid sommar-OS i London 1948. Han skulle ingå i denna fantastiska grupp av svenska medeldistanslöpare. Eriksson, Strand med flera.
Men vid ett tävlings/tränings besök i Boden 1947 hände det som inte fick hända. Thorild vandrade runt på ett kallt betonggolv efter ett pass och ådrog sig en svår ischias. Det blev för lång tid omöjligt för honom att vare sig träna eller tävla.
I det läget gjorde Thorild något som det än i dag talas om bland äldre ledare och idrottsmän. Han tillskrev förbundet/OS-kommittén där han meddelade att han på grund av rådande omständigheter ville återbetala allt man kostat på honom i resor och träningsläger. De som känt Thorild är övertygade om att han också gjorde det.
Vid ett annat tillfälle när han var inbjuden att tävla på Stockholms stadion skickades till honom via MAIF en penningavi för resa, uppehälle och andra utlägg.
Thorild gick då upp till sin ledare, ordföranden i MAIF Birger Edfast, och beordrade honom att skicka tillbaka pengarna till Stockholm. Han skulle alla fall inte ha ett öre eftersom han i egenskap av "järnvägare" åkte gratis på tåget och smörgåspaketet hade han med sig.
Huruvida Edfast skickade tillbaka pengarna till Stockholm förtäljer inte historien. Förmodligen placerades de i MAIF:s ungdomsverksamhet.
Sådan var han denne elegante löpare och idrottsman. Han med den gängliga kroppen, det långa vägvinnande löpsteget och det ljusa krulliga hårkalufsen.
1946 tilldelades han NSD-medaljen som Norrbottens framgångsrikaste idrottsman det året.
Thorild Ringvall blev Malmberget och MAIF trogen hela sitt liv. Han ställde alltid upp som tävlingsfunktionär när föreningen kallade. Främst inom friidrott och längdskidlöpning. Han var friidrottstränare, bland annat för systersonen Stig Karlsson, duktig 800-meterslöpare med flera DM-titlar som junior. Sprinterlöparna Olle Henriksson, Donald Sävlind, Ulrik Nilsson långdistansaren med flera.
När Malmbergets AIF arrangerade skidtävlingar var Thorild alltid en pålitlig funktionär. Han kunde stå med liten väska på magen och sälja biljetter och tävlingsprogram. Han ville gärna stå vid ett insläpp "lite bakom", kanske för att slippa alla ryggdunkarna och frågorna, den "stjärna och legend" han betraktades som.
Sedermera blev han de stora skidtävlingarnas "starter". Ofta tillsammans med den snabbe Olle Henriksson (10,7 på 100 m). Om någon försökte "tjuva" var denne snabbt ikappsprungen.
Thorild som levde ensam under hela sitt liv kunde glädjas åt att inom egen släkt ha duktiga idrottsmän och ledare. Systersonen Stig Karlsson är nämnd. Olle Karlsson, systerson han också spelade ishockey och blev sedermera också ishockeydomare och stod Torbjörn ofta vid rinken i kyla och blåst.
Förutom många norrbottniska idrottsälskare är syskonbarn och deras familjer närmast sörjande.
Kurt Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!