Sture Nilsson

Foto:

Dödsfall2014-08-07 06:00

Sture Nilsson

Vår älskade make, far, morfar och svärfar, Sture Nilsson, Umeå, har avlidit i en ålder av 86 år.

Sture Nilsson avled på Haga äldrecenter i Umeå av den sjukdom som plågat honom i flera år. Han dog lugnt och stilla i närvaro av hustrun Aina och till tonerna av skön flöjtmusik.

Sture var född i Östansjö i Arvidsjaur, där han växte upp som yngst av fyra syskon. Redan som treåring miste han sin mor. Far kunde med hjälp av olika pigor hålla familjen samlad.

Östansjö är en renskötarby inom Västra Kikkeaurs sameby. Yrkesvalet var inget problem. Efter avslutad skolgång fick Sture följa med renskötarna och vara så kallad lappdräng till dess att han kunde skaffa ett eget renmärke med renar och var då renskötare. Detta yrke uppehöll honom till mitten av 1960-talet, då han beslutat sig för att satsa på studier.

Han valde att utbilda sig till byggnadsingenjör, ett yrke som han dock aldrig utövade. Just när han blev klar fick han erbjudande om en tjänst vid Rennäringsavdelningen på Lantbruksnämnden i Umeå med ansvar för rennäringsfrågor. Nu fick han chans att administrativt få arbeta med rennäringen.

Familjen, hustrun Aina, född Betsvall, och dottern Majvor flyttade till Umeå 1973. Avsikten var att efter pensioneringen flytta tillbaka till Arvidsjaur, vilket aldrig skedde eftersom Majvor bildat familj i Umeå och gett oss tre älskade barnbarn. Fritidshuset i Sundsnäs, Arvidsjaur, var dock vår sommarbostad innan sjukdomen blev allt för svår. Här fick Sture möjlighet att praktiskt låta barnbarnen få kännedom om den kultur vi själva vuxit upp med. Skogspromenader och fisketurer var dagliga inslag i tillvaron. Arbete med renarna förekom också bland annat vid vårflytten och renkalvmärkningen. Hela sitt vuxna liv arbetade Sture för samerna och rennäringen. Hans vision var alla samers lika värde och en positiv myndighetssyn på rennäringen och dess utövare.

Han blev tidigt styrelseledamot i Svenska Samernas Riksförbund, SSR, och vice ordförande i förbundet tillsammans med Per Idivuoma och Lars Thomasson. 1981 flyttade SSR sitt kansli från Stockholm till Umeå och Sture började där som rennäringskonsulent. Detta arbetade hade han fram till pensioneringen.

Under tiden var han med om att bilda Umeå Sameförening samt ombyggnaden av Lapphärberget i Arvidsjaur för bildande av samegården Arvas och stiftelsen Sita Sameland, som bedriver samisk kulturverksamhet.

Efter pensioneringen var Sture aktiv inför startandet av det Svenska Sametinget samt bildandet av partiet Skogssamerna, vars ledare han var under första mandatperioden 1993–1997.

Det var då han började ana den sjukdom, som sakta bröt ned honom och till slut ändade hans liv.

Vi inom familjen har mist en omtänksam, öm och uppoffrande make, far och morfar som alltid lyssnade till våra problem och ofta hjälpte oss att klara dem.

Han fattas oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!