Ragnhild Törevall

Foto:

Dödsfall2015-01-10 06:00

Ragnhild Törevall

Fredagen den 2 januari somnade vår älskade mamma Ragnhild Törevall in för evigt på Gällivare lasarett.

Hon blev 86 år och har kämpat mot sin sjukdom in i det sista. Närmast anhöriga är vi barn med familjer.

Vår mamma föddes i Koskivaara by den 27 september 1928. Föräldrarna Paulus och Lovisa Abrahamsson fick fyra barn, mamma var yngst i syskonskaran. Familjen flyttade till Koskivaara station där ett eget hus timrades.

Hon växte upp vid Råneälven med ängar, myrar och skog runt knuten och deltog i gårdens alla sysslor – skötsel av fjällkor, får och en egen häst som användes i skogsarbete samt alla andra hushållsgöromål. I unga år träffade hon sin käresta, vår pappa Evert.

Familjen flyttade till Gällivare i början av 1950-talet eftersom pappa fick arbete på SJ:s maskinavdelning. Familjen rotade sig och vi kom att bo på egnahemmet på Heden i mer än 30 år.

Mamma var en duktig självlärd sömmerska. Hon ändrade och sydde kläder både till familjen och utomstående. Hon såg det som ett sätt att dryga ut hushållskassan. Allt handarbete var ett nöje för henne. Hemmet stod alltid öppet för släkt, vänner och våra kompisar.Kaffepannan stod varm och väntade. Mamma hade god hand med djur. Det var inte ovanligt att ekorrar kom in genom altandörren och tog en nöt från hennes hand.

Fisketurer och bärplockning i barndomstrakter var ett intresse som uppskattades av hela familjen. Mitt i allt insjuknade vår pappa, mamma förlorade sin käresta. Året var 1966.

När vi barn flyttat hemifrån och bildat egna familjer sålde mamma huset och flyttade till lägenhet. Hon har varit den sammanhållande länken mellan oss barn med familjer samt övriga släktingar.

Det kommer att bli ett stort tomrum efter vår älskade mamma. Vi är tacksamma för allt hon givit oss barn. Hon finns i våra hjärtan och minnen.

Vila i frid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!