Max Söderberg
Foto:
Han föddes och växte upp i Bellonäs i Arjeplogs kommun. Han var åttonde barnet i en syskonskara av tio.
Max Söderberg gick sex år i folkskola. Första året i Kurrokveik, de resterande läsåren i Mellanström.
Därefter arbetade han i huvudsak på hemmanet i Bellonäs, vid flottningen och i skogen.
Efter några års arbete hos Domänverket i Arjeplog kom han 27 år gammal till skogs- och lantmannaskolan i Nytorp, Hälsingland. Det var här, i Arbrå, han fann sin livskamrat Elsa Schön 1954.
Året därpå fortsatte studierna vid Älvsby skogsskola. 1957 fick Max Söderberg anställning som skogsfaktor hos Skellefteälvens vattenregleringsföretag. 1974 till 1991 var han dess platschef i Arjeplog. Det omfattande arbetet med dämningarna av sjöarna Storavan, Riebnesjaure och Sädvajaure var en stor utmaning som arbetsledare och hans kontaktnät i Norrbotten och Västerbotten var stort.
Max Söderberg ivrade varmt för idrott. Han tävlade själv i skidor och deltog i styrelsearbete i Arjeplogs sportklubb på 1970-talet. I elva år var han dess ordförande.
Han behöll sitt starka band till Bellonäs livet ut och var under en period dess byålderman.
Skogen, som han ärvde, och stugan på Midsommarudden, på andra sidan sjön, var hans käraste plats. "Vad är det för konst att leva!", brukade han nöjt säga och de som var med skrattade med honom. Men det blev också långa resor med Elsa och ibland barnen till länder som Algeriet, Indien, Kina och många länder i Europa.
Max Söderberg var under sitt liv medlem i många organisationer, däribland hemvärnet, det socialdemokratiska partiet och Jägarnas Riksförbund.
Med hans bortgång försvann inte bara en älskad make, pappa till de två barnen Maria och Magnus och de fem barnbarnen, en kär släkting och vän. Max Söderberg personifierar en epok i en fjällkommuns omvandling från svåra förhållanden på 1920-talet till ett modernt samhälle. Byn Bellonäs och Arjeplog blev under hans livstid en del av den stora världen - och tvärtom.
Familjen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!