Hubert Nordwall har avlidit
Hubert Nordwall blev 88 år.
Foto: Hans Sternlund
Många Kirunabor känner säkert igen Hubert Nordwall som en uttrycksfull och rolig karaktär i de senaste årens nyårsrevyer. Det var av en tillfällighet som han började sin bana som amatörskådespelare vid 78 års ålder.
Hubert Nordwall såg en annons där man sökte personer som ville medverka i musikalen "Det magnetiska hjärtat" som sattes upp år 2000 med anledning av Kirunas 100-årsfirande.
Med i årets rey
Han gick dit, beslutade sig för att göra ett försök och blev kvar i amatörteaterföreningen tio år.
Sedan dess har han haft små eller stora roller i nyårsrevyerna. Sitt sista framträdande på scenen gjorde han så sent som i årets revy.
Hubert Nordwall är född och uppväxt i Kiruna under knappa förhållanden. De första åren av sitt liv bodde han tillsammans med sina föräldrar och sin yngre syster i morföräldrarnas hus på lokstallsområdet.
Familjen disponerade ett rum på tolv kvadratmeter på övervåningen där de hade en liten vedspis för matlagning och värme.
När SJ:s huvudverkstad i Kiruna lades ned flyttade familjen till Malmö där fadern hade fått arbete. När Hubert Nordwall var 14 år dog hans far i sviterna efter en arbetsplatsolycka.
Springpojke
Familjen flyttade tillbaka till Kiruna där Hubert Nordwall fick arbete som springpojke vid Fessés matvaruaffär.
Precis som sin far kom Hubert Nordwall emellertid att arbeta den största delen av sitt yrkesverksamma liv inom SJ. I januari 1940 fick han sin första anställning och fick börja arbeta med snöskottning.
Efter att ha fullgjort värnplikten vid ett jägarkompani i Abisko under brinnande världskrig kom Hubert Nordwall in på lokförarutbildningen som hölls i Boden, Ängelholm, Örebro.
Yngsta lokföraren
I november 1945 blev han befordrad och blev Sveriges yngsta lokförare i en ålder av 23 år, detta med placering i Kiruna. Han skulle senare avancera till lokmästare och slutligen lokinspektör.
Det var som lokinspektör han fick uppdraget att vara Aseas ombud i Kiruna när företaget tog upp utländska delegationer för att provköra DM3 och RC-lok. Han skulle bland annat att ta emot gästerna utklädd till Kung Bore vid Polcirkeln. Engagemanget ledde till att han även fick andra uppdrag inom turismen.
I början på 1970-talet var han med utföra tester för snabbtågen som senare skulle kallas X2000. Långt senare skulle han få en fin hedersutmärkelse för sitt arbete.
En kväll i slutet av 1980-talet ringde Aseas dåvarande vd Percy Barnevik till hemmet och bad Hubert komma ned till stationen kommande torsdag. Det han fick se var ett av de nya snabbtågen X-12 anlända till perrongen. Det hade uppkallats efter honom och fått namnet Hubert. Tåget rullar fortfarande någonstans i Sverige.
Hubert Nordwall gifte sig 1943 med Maud Danielsson i Kiruna kyrka. Där är även barnen Håkan, Anna-Greta och Ulf döpta och konfirmerade.
Hubert och Maud Nordwall förblev gifta i 67 år.
Älskade bärbuskar
Vid sidan av teatern var friluftslivet Hubert Nordwalls stora fritidsintresse. Han tyckte om att plocka bär och han älskade sina bärbuskar vid sommarstället i Piteå. Han kunde också sina fiskesjöar och delade gärna med sig av sina kunskaper till barnbarnen.
Hubert Nordwall hade lätt för att uttrycka sig i både tal och skrift. Han medverkade i Kiruna-Tidningen under många år och skrev både kåserier och dokumentära skildringar.
Han var med i Tempelriddarna och fick med tiden många goda vänner inom ordenssällskapet.
Han sörjes närmast av hustrun, barnen och barnbarnen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!