Georg Sundström
Georg Sundström föddes i Oppigården för 100 år sedan. Han bor fortfarande kvar i sin hemby Valvträsk.
Foto: Lena Tegström
Georg var en stark personlighet och en kraftkarl med en visionär blick. Han såg aldrig svårigheterna utan möjligheterna. Engagemanget för bygden, församlingen och för människan har alltid präglat honom.
Georg var näst äldste barnet i en syskonskara på sex barn och tre fosterbarn till Anna och Johan Sundström i Valvträsk. Föräldrahemmet var ett fattigt hem men led dock ingen nöd.
Efter sex års folkskola var det dags för Georg att börja arbeta. Att leva i norrbotten som småbrukare innebar att man var tvungen till att kombinera inkomsten med olika arbeten för att klara att klara livshållningen. Georg arbetade bl a i skogen, med timmerflottning efter Råneå älv, linjearbetare åt televerket.
När Georg blev ålderpensionär startade han kransstommetillverkning som han sålde till blomsteraffärer i Norrbotten och Västerbotten.
Georg var fackligt aktiv under 30-talet och ordförande för syndikalisternas flottningssektion.
Under 50 -talet var representerade han socialdemokraterna i fullmäktige i Råneå kommun. Under många år var Georg även ordförande i Vägförening, jaktvårds och fiskeföreningen i Valvträsk.
Han hade ett stort intresse för konsten och började måla tavlor vid 75 års ålder då han först då hade tid för att fördjupa det intresset. Han gick kurser för att vidareutveckla sitt konstnärskap och hade utställningar i bygden.
Släktens historia och sin hembygd har varit viktigt för Georg vilket gjorde att han har släktforskat samt att han har skrivit två böcker om sitt liv och kyrksamheten i Råneåälvdal. Böckerna skrev han vid 90 års ålder.
Georg mötte sin livs kärlek Nanny från Bjurå och de fick ett långt liv tillsammans, hela 54 år. Hemmet blev välsignat med fyra barn varav tre är i livet, fyra barnbarn och 4 barnbarnsbarn.
1939 upplevde Georg en stark omvändelse till Jesus. Omvändelsen kom att påverka hans liv starkt och han var sedan dess medlem av Filadelfiaförsamlingen i Överstbyn. Församlingens arbete för att fler ska få uppleva en levande tro på Jesus Kristus har sedan dess varit det centrala i hans liv.
En berättelse från Georgs livs som väl beskriver hans radikala karaktärsfasta tro är att efter några veckor efter omvändelsen blev Georg inkallad. Han upplevde att han inte kunde döda någon människa i strid på grund av omvändelsen till Jesus vilket gjorde att han uppsökte kompanibefälet som frågade "Ska vi ta ut dig på Kaserngården och skjuta dig? ". Georg svarade att det får ni väl göra för jag har blivit frälst och ska gå hem till Gud. Kompanibefälet tog då till värre saker och frågade om Georg var beredd att familjen skulle bli skjuten.
Men Georg stod fast vid sina ord vilket gjorde att han fick vapenfritjänst under brinnande världskrig och fick tjäna sitt land i en kökstjänst.
Georg bodde kvar i sitt hem ända till slutet med hjälp från hemtjänsten och dottern Eva. Genom den mycket goda omsorg han fick var hans sista år i livet präglad av stor kärlek och glädje.
Han lämnar efter sig ett stort tomrum i människors liv och hans största önskan är att någon tar vid och axlar hans mantel för att föra ut kärleksbudskapet om Jesus.
Familjen genom
Maria Wiksten fd Sundström,
barnbarn till Georg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!