Elli-Margit Nordspets

Foto:

Dödsfall2015-04-24 06:00

Elli-Margit Nordspets, född Blind, Parkalompolo, har avlidit i en ålder av 86 år.

Elli-Margit föddes och växte upp i en nomadiserad renskötarfamilj som en av sju syskon med sommardistrikt i Troms fylke i Norge och vinterbete kring Merasjärvi i Pajala kommun. Efter andra världskriget förlorade hennes far Nils Larsson Blind (Márggu Nilsá) sitt distrikt i Norge och var tvungen att flytta från Könkämä. Familjen flyttade, efter att hennes mor Anna-Maria, född Nutti, dog i augusti 1945, till Vittangi sameby i Pessinki. Som äldsta dotter fick hon som sjuttonåring ta över sin mors plats i kåtan.

Elli-Margit jobbade några år på nomadskolan i Karesuando tills hon träffade sin blivande man Erling Unga i skogarna i Pessinki. De gifte sig den 10 januari 1954 och bosatte sig i hans hemby Parkalompolo. 1956 bytte de efternamn till Nordspets. De uppfostrade fem barn men den äldsta sonen Per-Ove som var handikappad, gick bort 3 maj 1980, vilket var en tung förlust för henne.

Elli-Margit var en duktig slöjderska och många par nutukkaat och säpikkäät har sytts, samt annat handarbete, framför allt att väva samiska skoband till familjen, släkt och vänner. Bl a jobbade hon för Hemslöjden med att väva och för lägerskolan i Kursujärvi bakade hon gáhkkun, hennes specialitet, för nians elever från Junosuando skola.

Elli-Margit konstnärliga ådra tog sig uttryck i allehanda slag som teckningar av renar och naturen och byggande av miniatyrkåtor. Hon hade många skildringar och minnen över gamla tider och om samiska traditioner och sedvänjor. Hon var känd för sin generositet och gästvänlighet och många munnar har mättats i vårt hem med både mat och kaffe. Renskötseln låg varmt om hjärtat för henne och sommaren 2009 blev hennes sista kalvmärkning i sommarvistet i Pounikko. Men flera år efter det var hon med i renskiljningarna.

Vi är många i släkten och vänkretsen som saknar Elli-Margits värme, givmildhet och omtanke över bl a barnbarnen och hur det var med renarna. Det kommer att bli tomt efter henne.

Hon dog efter en kortare tids sjukdom.

Elli-Margit sörjes närmast av maken Erling och barnen Stig, Nils, Tomas och Marie med familjer, övrig släkt och vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!