Edith Junkka

Foto:

Dödsfall2014-04-02 06:00

Edith Junkka har avlidit den 13 mars i en ålder av 85 år.

Hon föddes i Nilivaara som näst yngsta barn i en stor familj med sju syskon.

Som tonåring flyttade hon till Kiruna där hon arbetade på bageri för att senare flytta till Gällivare och där arbetade hon som hembiträde.

När hon var 21år träffade hon vår pappa Erik och de två gifte sig 1950. De följande åren föddes vi sex söner. Under vår uppväxt skötte mamma om oss samtidigt som hon tog hand om sina åldrande föräldrar. Senare kom mamma att arbeta i hemtjänsten fram till sin pensionering.

Mamma var väldigt engagerad i föreningslivet och politiken.

Hon var styrelsemedlem i PRO under en period och hon var aktiv inom kyrkopolitiken. Hon skötte också om Nilivaara Blomsterfond under många år.

När barnbarnen började komma var hon väldigt glad över dem, hon och pappa tog gärna med dem till stugan vid sjön Kukasjärvi i norra Tornedalen. Stugan som alltid varit en viktig plats för mamma och pappa. Under senare tid kom också flera barnbarnsbarn och mamma följde deras utveckling med glädje även om de bodde långt från Nilivaara.

Hos mamma och pappa stod dörren alltid öppen för besökare och vi pojkar minns sorlet i köket när vänner, släktingar och bekanta var på besök. Vi minns också doften av nybakat bröd som mötte oss i dörren när vi kom hem på helgerna.

En omtänksam maka, mamma, svärmor och farmor har lämnat oss i sorg och saknad.

Vi minns henne med stor tacksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!