Britta larsson
Foto:
Britta föddes i Granån och växte upp i ett jordbrukarhem med sina tio syskon.
I Brittas ungdom flyttade familjen till Hällfors. Britta fick tidigt börja hjälpa till på gården och blev redan i unga år extra mamma till hennes yngsta syskon när hennes mamma insjuknade. Britta hade en önskan att kunna vidareutbilda sig efter den dåvarande sjuåriga folkskolan men det fanns inte utrymme för detta i den stora familjen. Ganska snart efter avslutad skolgång var det dags att ge sig ut i förvärvsarbete till att börja med som kocka åt ett skogshuggarlag i en koja i Sandträskskogarna. Britta började lite senare, i tidig efterkrigstid, som kocka åt försvaret utanför Niemisel där hon träffade sin blivande make Enar.
1950 gifte de sig och flyttade till Råvanäsudden, vid Kalixälven, i Bondersbyn där de skapade ett fint hem för dem och deras tre söner, Sven, Lennart och Svante. De första elva åren bodde familjen i den "Gamla kåken" utan många av dagens moderniteter. Trots allt arbete det medförde var det en mycket lycklig tid av Brittas liv. Hon deltog aktivt i byggandet av det nya huset i början av 60-talet. Där bodde hon ända fram till sju månader före hennes bortgång.
Efter att ha varit hemma med "pojkarna" började Britta att jobba som vaktmästare i Bonderbyns skola, under första hälften av 60-talet där hon var kvar till skolan lades ner 1974. Sista åren skötte hon även om bespisningen. Britta fortsatte att jobba i skolbespisningar ända fram till sin pensionering. Britta var mycket omtyckt av elever och skolpersonal. Än idag stöter vi anhöriga ofta på före detta skolelever som minns Britta med glädje.
Familjen och speciellt "pojkarna" var hennes allt under hela livet. Att se till att de fick bra uppväxt med ordnad uppfostran var viktigt för henne. Hon tyckte också att pojkarna skulle skaffa sig en bra utbildning och stöttade dem helhjärtat i deras idrottsutövning.
När de var utflugna var det en höjdpunkt för henne när de kom och hälsade på. Det hon uppskattade väldigt mycket var när familjen gjorde någonting tillsammans som till exempel bärplockning och potatisupptagning. Hennes barnbarn stod henne nära och de trivdes när de fick stanna hos farmor.
Att baka tunnbröd och klådda var en av hennes specialiteter och bagarstugan användes för veckolånga bak vår och höst, enligt gammal tradition. Britta var även flitigt anlitad för att lära ut denna svåra konst. Matlagning och bakning av fikabröd var en annan specialitet. Hennes hembakta bullar kommer att saknas av många. Under senaste tiden i sitt liv kunde hon inte bjuda på det sätt som hon var van vid vilket hon saknade.
Britta tyckte om socialt umgänge. I sin umgängeskrets upplevdes hon som glad och omtänksam. Hon var medlem och aktiv i föreningslivet bland annat OK Vargen, Centerns kvinnoförbund, Vuxenskolan och Bondersbyns hembygdsförening. Körsång via Bondersby sångare och Onsdagssångarna samt studiecirklarna Läs och res är några av de föreningsaktiviteter som skänkte henne mycket glädje.
Tomrummet efter maken Enars bortgång 2004 blev stort. Brittas hälsa försämrades och under de senaste fem åren av sitt liv blev hon flera gånger allvarligt sjuk men med en otrolig kämpaglöd och livsglädje lyckades hon återhämta sig gång efter gång. Till slut orkade hon inte med att bo kvar hemma och flyttade till äldreboendet på Skogsgläntan där hon fick mycket god omvårdnad ända till slutet vilket hon var mycket tacksam för.
En stark och snäll person med stort hjärta har lämnat oss och saknaden är stor.
Sönerna med familjer
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!