Veterandagen blir allmän flaggdag

Veterandagen är en årlig ceremoni som genomförs i Sverige den 29 maj till minne av krigsveteraner. Nu blir den en allmän flaggdag.

FLAGGA. Veterandagen blir allmän flaggdag.

FLAGGA. Veterandagen blir allmän flaggdag.

Foto: Extern

BODEN2017-05-11 06:00

Ceremonin har tidigare hållits på FN-dagen den 24 oktober, men 2008 fastställdes den 29 maj som högtidsdag. År 2011 fick Veterandagen statsceremoniell status.

Att göra dagen till en allmän flaggdag har legat Johan Johansson (M) varmt om hjärtat. Han lämnade in en motion till riksdagen första gången hösten 2012. Dock utan framgång.

– Ett enhälligt KU tyckte att det fanns tillräckligt många flaggdagar och sa nej, säger Johan Johansson.

Han gav sig inte, men det blev nej även året därpå. Våren 2014 gick dåvarande vice statsministern, Jan Björklund (L), ut och sa att regeringen skulle se över möjligheten att göra veterandagen till en allmän flaggdag. Sedan kom valet och man fick en ny majoritet.

Dessutom åkte Johansson ur riksdagen.

Andra moderater tog över motionen och under det här året har det hänt en del, enligt Johan Johansson, som berättar att först var alla i KU överens utom vänsterpartiet och socialdemokraterna.

– När det sedan skulle bli kammarbehandling insåg socialdemokraterna att det inte var så bra och frågan åkte tillbaka till KU för ny behandling. Socialdemokraterna ändrade fot och tyckte förslaget var jättebra. Sedan i riksdagen var alla överens förutom vänstern. Det var jättekul.

Johan Johansson tycker det var roligt att han inte är helt bortglömd utan blev omnämnd i debatten.

– Jag sådde ett frö. Sedan har andra vattnat den här växten under resans gång. I det lilla så är det en liten fråga, men den är symbolisk. Veterandagen handlar om att hedra dem som med risk för eget liv och ibland med eget liv har bidragit i insatser utomlands, men även har hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om