Välmående orkesterförening jubilerar med höstkonsert

Bodens orkesterförening fyller 75 år och jubilerar med en traditionell höstkonsert i Björksalen den 1 november.- Vi är en förening som mår förträffligt, säger Åke Sundberg, ordförande.

Foto: Joel Marklund

BODEN2008-10-29 06:00
Piano är en röd tråd i lördagens konsert med Mårten Landström å ena sidan och Stefan Gunnarsson å den andra.
- Vi håller fast vid den linje vi haft genom åren. Många solister har spelat piano. Nu har vi lyckats knyta till oss två av landets bästa i respektive genre.
Konsertpianist
Mårten Landström är utbildad konsertpianist och har studerat piano i London. Han bor numera i Luleå och är anställd vid Norrbottensmusiken.
Landström kommer att framföra Rachmanninovs pianokonsert n:o 2.
Bodensonen Stefan Gunnarsson, inte minst bekant genom sin medverkan i "Så ska det låta", kommer att framföra sin musik och bland annat spela delar ur "Chess" och av Beatles. Han ska också sjunga - bland annat en duett med Carina Stenberg, som även ska framföra tre arior.
- Det blir 65 personer i orkestern. Bland annat tio från musikhögskolan i Uleåborg, som vi har samarbete med. Två rektorer från skolan kommer för övrigt med för att se hur vi jobbar.
Hans Ek från Stockholm är dirigent.
Orkesterföreningen bildades av Gustaf Hansson och Olle Malmqvist och Hansson var under många år ett ankare i föreningen.
- Föreningen har levt ett rikt liv. Inte minst tack vare tillgången till de professionella blåsare som under nästan 100 år tjänstgjorde i militärmusikkåren. Det är militärmusiken och även de duktiga amtörer som jobbade på länssjukhuset som lagt grunden till de stora musikintresset i Boden.
Bland andra som fått musiklivet att blomma och föreningen att utvecklas nämns Patric Sundqvist, hornist och dirigent, och Nils G Lundgren, musiklärare och kördirigent.
Orkesterföreningen är i dag en blandning av professionella orkestermusiker, amatörer och musiklärare med elever.
- Vi har en härlig mix av ungt och gammalt, kvinna och man, säger Sundberg.
Genom åren har flera medlemmar gått vidare till ledande positioner i de stora orkestrarna. En är Holger Hansson, stämledare i Radiosymfonikerna, och en annat Christoffer Öberg, alt stämledare hos stockholmsfilharmonien.
Under den senaste tioårsperioden har föreningen utvecklat ett samarbete med de lokala körerna. Tillsammans har man gjort "Operapärlor" med TV-bekanta Petra Nordlund, som sammanhållande länk.
Det är många stora namn som passerat revy som gäster genom åren.
Nils Grevelius, Sixten Ehrlin och Herbert Blomstedt är tre dirigenter, Peter Jablonski, Staffan Scheja, Janos Solyom, Herta Fischer och Greta Eriksson en kvintett pianister.
Några av sångsolisterna är Rolf Björling, Busk-Margit Jonsson, Ingvar Wixell, Loa Falkman och Mikael Samuelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om