Utställningen om hatbrott har öppnat på Försvarsmuseum

Polismuseets utställning Vi & Dom om hatbrott har öppnat på Försvarsmuseum i Boden. "Vi har valt att koppla utställningen till de händelser som inträffade i Boden 1 maj 2018", säger Helena Svanberg, museipedagog.

Helena Svanberg, museipedagog, visar tidslinjen som beskriver hur attityder i samhället förändrats över tid. 1979 gernomfördes en aktion i trappan på Socialstyrelsens huvudkontor. Man protesterade mot att homosexualitet betraktades som en sjukdom.

Helena Svanberg, museipedagog, visar tidslinjen som beskriver hur attityder i samhället förändrats över tid. 1979 gernomfördes en aktion i trappan på Socialstyrelsens huvudkontor. Man protesterade mot att homosexualitet betraktades som en sjukdom.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-09-14 16:30

Det var då en grupp representanter för den nazistiska organisationen NMR rest till Boden för att medverka i en demonstration. De möttes av många fler personer som bildade en motdemonstration. 

Deltagare i NMR:s demonstration har därefter dömts för bland annat hets mot folkgrupp.

Det är en vandringsutställning, som sedan åker vidare. Den riktar sig till alla, men särskilt till elever på högstadiet och gymnasiet. Museet har tagit emot lärarna från Björknäsgymnasiet och förhoppningen är de ska boka in sina klasser, för att de ska kunna jobba lite mer djupgående i ämnet.

– Man kanske inte behöver stå på barrikaderna, men vi kan alla göra små saker i vardagen så att de här hatbrotten uppmärksammas, säger Helena Svanberg.

Det finns också inslag i utställning om tystnaden. Personer som blivit attackerade, även nedslagna, på öppen gata utan att människor runt omkring som sett inte gjort något.

– Det svåra med hatbrott är att få anmäls och att brottet kan vara svårbevisat. Det är en sak när det finns bildbevis och vittnen, men ofta står ord mot ord. Inte alla vill berätta om den kränkning de utsatts för, men de bär med sig upplevelsen. Den kan förändra hur du är och hur du agerar på grund av annars människors ord, säger Helena Svanberg.

Det är ett hårt klimat idag och ungdomar har ibland en hård ton mot varandra. Hon tycker därför att det är viktigt att hålla ämnet aktuellt och att man återkommande talar om det.

Utställningen tar upp vad som är hatbrott och vad som inte täcks i lagen. Hatet bedöms som försvårande och är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Alla människor är lika mycket värda. Man får tänka vad man vill, men när man agerar på ett sätt så att det bryter mot lagen är det brottsligt, säger Helena Svanberg.

Det avgörande motivet är om någon kränker en annan person eller en grupp på grund av föreställning om ras, hudfärg, nationalitet eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsidentitet.

Utställningen visar prov både på grova hatbrott och brott som händer i vardagen och som aldrig anmäls. Även om det i grunden handlar om en rättsfråga så vill arrangören påverka attityder. Helena Svanberg vill att utställningen ska väcka tankar som leder till diskussioner, som kan föra sakernas tillstånd framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!