Toppsnäckorna

Det var målandet som förde Ingegerd, Rebecca, Jenni och Anna samman. En dröm gick i uppfyllelse när de fick sin ateljé Toppsnäckan.- För oss är konst kul och vi experimenterar mycket, säger Jenni Nilsson.

Anna Sigvardsson gillar först att trycka på duken och sedan måla motiven. Kolla in det matchande förklädet som Anna använder.

Anna Sigvardsson gillar först att trycka på duken och sedan måla motiven. Kolla in det matchande förklädet som Anna använder.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-08-13 06:00
Konstnärsgänget, Ingegerd Wallmark, Anna Sigvardsson, Rebecca Säfström, och Jenni Nilsson möttes som grupp för ett år sedan.
- Vi skaffade ateljén efter att ha gått en bildterapikurs som var väldigt rolig och gav mycket energi, säger Ingegerd Wallmark.
Inspirerande
Ateljén heter Toppsnäckan för att den ligger högst upp på tredje våningen i det gamla militärhuset på A 8. Det är ett vackert och inspirerande hus att vara i. I ena korridorlängan har de sin ateljé och i den andra ett mysigt fikarum med gamla fina möbler och en utställningslokal. Genom att bilda konstgruppen Art for Fun, eller Konst på kul, kan vännerna stötta och göra saker tillsammans.
- Det viktigaste för oss alla är att vi har roligt och mår bra av att måla, säger beteendevetaren Rebecca Säfström.
Socionomen Ingegerd Wallmark och hälsopedagogen Anna Sigvardsson nickar instämmande:
- Det bästa med ateljén är att jag har någonstans att vara och har mina målargrejer, då tar de inte upp en massa plats i hemmet. Så länge jag kan minnas har jag alltid skissat och hållit på med något kreativt, säger Anna Sigvardsson.
Ingegerd Wallmark har också alltid gillat att hålla på med färg och form, men i början tog hon inte sitt målande på så stort allvar.
Riktiga grejer
- Det var först när jag upptäckte hur viktigt det är att använda riktiga målargrejer som resultatet blir så mycket bättre. Jag jobbar en del med collageteknik. När jag var till Paris så sparade jag alla biljetter och etiketter som jag klistrade på en tavla och sedan målade över, säger hon.
Att måla med akryl är populärt. "För det torkar fort och man behöver inte vänta en vecka som med olja om man otålig". Men det finns även plats för egna specialiteér.
- Jag prövar mycket sprejteknik och har lärt mig måla själv genom att experimentera och testa mig fram. Människor finns ofta med på mina tavlor och jag gillar starka och klara färger, säger Rebecca Säfström.
- Här i ateljén får vi utlopp för våra kreativa påhitt. Jag målar lite av varje, säger Jenni Nilsson, som är bildlärare.
- Jag gillar att jobba mycket med screenram. Jag trycker först och målar sedan på duken,säger Anna Sigvardsson.
Det varierar också i gruppen hur ofta de besöker ateljen. Men en söndag per månad turas gruppmedlemmarna om att leda en spännande och alltid lika överraskande temadag.
Lyxar till det
- Ett tema var att finna det som ger oss glädje. Vi gjorde en tavla tillsammans och den blev "skitful". Ingen av våra stilar passade ihop och när tavlan var färdig var ingen nöjd, skojar Ingegerd Wallmark, och de andra skrattar.
För två månader sedan höll gruppen vernissage på Toppsnäckan.
- Vi visade våra tavlor och bjöd på champagne och snittar. Det känns roligt att lyxa till det lite. Det finns inget rättvist utrymmestänkande i gruppen utan vi tycker att våra tavlor kompletterar varandra.Vi vill hellre ha många tavlor när vi ställer ut, säger Jenni Nilsson.
Obeskrivbar känsla
Gruppen har fått sälja tavlor när den haft sina utställningar.
- Det har gått mycket bättre och varit mycket roligare än vad vi trodde att det skulle vara. Vi står och målar i vår ensamhet och funderar inte ens på om någon ska tycka om det vi gör, säger Rebecca Säfström.
Anna Sigvardsson målade en tavla som föreställer en kvinna med Robin Hood-hatt som vilar mot ett träd. Tavlan heter Återhämtning efter god gärning.
- Kvinnan som köpte tavlan hängde den i sitt sovrum, så den var det första hon såg när hon lade sig och vaknade på morgonen.Tänk att en tavla kan betyda så mycket för någon annan än konstnären. En obeskrivbar känsla, säger Ingegerd Wallmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om