Sveriges modernaste skjutbanor klara i Boden

Det är ganska precis en månad kvar till militära VM i skytte i Boden och nu är de nya banorna klara.- Tidsplanen har hållit och vi är nöjda med resultatet, säger Bert Viklund, projektledare vid Fortikationsverket.

Skjutbanorna som ska användas vid militära VM i Boden nästa månad är klara. Samtidigt har banorna på skyttestadion renoverats. - Vi har landets modernaste skjutbanor, säger Torgny Lindfors i VM-organisationen.

Skjutbanorna som ska användas vid militära VM i Boden nästa månad är klara. Samtidigt har banorna på skyttestadion renoverats. - Vi har landets modernaste skjutbanor, säger Torgny Lindfors i VM-organisationen.

Foto: leif hammarström

BODEN2008-08-13 06:00
Banorna har byggts vid Rödberget - strax bortom punkt 49 - och samtidigt har 300-metersbanorna på Bodens skyttestadion helrenoverats.
- Vi har Sveriges modernaste skjutbanor, säger Torgny Lindfors, erfaren skytteledare, som ingår i VM-organisationen.
Ett krav för att Boden skulle få mästerskapen var att man byggde två nya skjutbanor. Försvaret ville först bygga i Pagla, men efter protester från olika håll valde man Rödberget som byggplats.
- Vi har byggt på en plats som klarar bullerkraven bra. Förhoppningsvis ska banorna även passa I 19 och deras verksamhet, säger Viklund.

Tanken med banorna är att de ska användas för såväl civil skytteverksamhet som militär utbildning.
Banorna har två skjuthallar. I den ena skjuter gevärsskyttarna på 50 meter, i den andra handlar det om pistol och 25 meter.
Kostnaden ligger på 5,8 miljoner och Försvarsmakten har satsat på göra banorna miljövänliga. De har ett miljökulfång, som innebär att blyet kan återanvändas.
På skyttestadion har man också byggt ut skjuthallarna.
- Vi kommer att ha 58 skyttar, som kan skjuta samtidigt. Det är unikt, säger Lindfors.
Startfältet blir högklassigt. Flera av skyttarna finns även med i OS i Peking.
- Det är OS som styrt datum för VM. Vi ville ha mästerskapen under sommaren för att kunna visa världen midnattssolen. Men det ska vara ett visst antal veckor mellan OS och VM och då blev det september, säger Torgny Lindfors.

Arrangörerna har tvingats till en förändring i toppen av organisationen. Tävlingsledaren Harry Thornéus avled hastigt för ett par veckor sedan och han har ersatts av Harry Östling, bekant skyttenamn från F 21.
VM avgörs den 15-21 september och väntas samla cirka 600 deltagare från 60-talet - det blir därmed en av de största idrottstävlingarna någonsin i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om