Smak av Harads – paradrätt för bygden

Hur smakar Harads? Som en del i det stora utvecklingsprojektet Harads - världens mest hållbara high-end destination har projektledaren Britta Jonsson Lindvall utlyst en mattävling.

Britta Jonsson Lindvall, projektledare, och David Staf, kökschef på Arctic Bath.

Britta Jonsson Lindvall, projektledare, och David Staf, kökschef på Arctic Bath.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-03-03 21:40

Syftet är att uppfinna ett unikt recept på en helt ny rätt - Haradsrätten. 

Bodens kommun driver utvecklingsprojektet, som är två-årigt och ska göra Harads och Lule älvdal till en hållbar destination. High-end kallas de gäster, som vill vara lite mer privata och är ute efter det lite mer exklusiva.

undefined
I projektet finns även en hemlig ingrediens, att få ytterligare en världsanläggning till Harads, liknande Treehotel och Arctic Bath.

– Vi är ett femtontal företag utefter älven som är med. Det är företag som driver anläggningar, aktivitetsföretag och matföretag. De finns både Harads och Jokkmokk, eventuellt kommer företag från Älvsbyn också att vara med, säger Britta Jonsson Lindvall

De som deltar i projektet lägger sig under Destination Harads.

– Harads är redan idag en känd destination. Det ska vi nyttja och inte ta ett annat namn för destinationen. Ju fler vi är under en och samma flagg desto intressantare blir vi för gäster och turister, som vill komma hit. Och ju fler vi är desto längre kan de stanna här. Vi kommer behöva tillgång till markområden och fler små boendeanläggningar och hotell.

undefined
Visionen är att det ska byggas upp fler mindre anläggningar som Logger’s Lodge.

Det är på gång sådana anläggningar, som inte bara är för lyx utan för normalinkomsttagare också.

Inom ramen för projektet arbetar de med miljöcertifiering och att ta fram en gemensam bild vad företagen står för, det som är gemensamt för dem alla så att de kan marknadsföra sig tillsammans.

– Det är en process som vi har börjat med. Vi jobbar också med värdskapet, markfrågor och att utforma en organisation med målsättningen att bilda en stiftelse.

Tanken är att ta ut en avgift av gästerna, som stiftelsen ska kunna använda för att finansiera insatser för miljön och hållbarhet.

– Jag tror att det finns vissa saker som vi kan göra gemensamt för miljön. Jag tror också att hållbarhet är bra marknadsföring. Gästerna är väldigt intresserade av det i dag. För high-end-gäster är det ofta en reseanledning, säger Britta Jonsson Lindvall.

Syftet med projektet är även att locka till sig investerare. Hon jobbar även som hobbymäklare för att hitta hus till företag som flyttar till orten.

undefined
I projektet finns dessutom en hemlig ingrediens, att få ytterligare en världsanläggning till Harads, liknande Treehotel och Arctic Bath.

I projektet finns dessutom en hemlig ingrediens, att få ytterligare en världsanläggning till Harads, liknande Treehotel och Arctic Bath.

– Det är inte långt gånget, så det är bara ett embryo än så länge och jag ska ta fram en förstudie först.

Hur kommer då Haradsrätten in i allt detta?

– Jag tänkte på Pitepalten. När man kommer nämna Haradsrätten så vet alla att den kommer härifrån. Den ska vara lika förknippad med Harads som pitepalten är med Piteå även fast vi alla gör pitepalt, säger Britta Jonsson Lindvall.

Rätten behöver inte vara fine dining, men ska kunna serveras till en fin middag eller lunch. Den ska inte vara så komplicerad, utan alla ska kunna laga den. Den ska bygga på lokala, fina råvaror såsom ren, älg och röding. Det ska vara en paradrätt som definierar bygden. Alla kan delta i tävlingen, proffs som amatörer. 

undefined
Röding är en huvudingrediens som skulle kunna ingå i Haradsrätten.

Nomineringsprocessen pågår fram till sista april och en matkunnig jury ska sedan välja ut, provlaga och provsmaka de mest intressanta tävlingsbidragen. Vinnaren kommer att presenteras och premieras på Haradsdagen i juni.

David Staf, som arbetar som kökschef på Arctic Bath, ska lämna in ett bidrag. Men han avslöjar absolut inte sitt recept.

– Vi är i Harads och vill bidra till utveckling. Det är en tydlig utveckling på gång här. Det här är ett tidskrävande projekt och självklart vill man vara med i den utvecklingen.

Ärliga smaker

Swedish Lapland marknadsför ärligt lagad mat av lokala råvaror. I Harads med omnejd är man omgiven av ren natur med mängder av fina råvaror.

Det var samerna som började utveckla kokkonsten för tusentals år sedan, grytorna puttrade över lägereldar med vad naturen hade att erbjuda. Ren, älg, ripa och tjäder samt fisk som harr, laxöring, röding och sik. Sommarhalvåret bjuder på bär som lingon och hjortron och hösten på svamp. 

Säkert kommer Haradsrätten bjuda på något av det ovannämnda.

Karta: Harads
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!