Skolelever sätter musik och ord på samhällstillståndet

Det handlar om en skapande skola och att sätta musik och ord på samhällstillståndet.Skolelever i Älvsbyn och Boden har en riktig utmaning att se fram emot.- Det blir intressant och spännande, säger Emma Larsson, som går i nian på Sandenskolan i Boden.

Elever i Boden och Älvsbyn ska sätta ord och musik på samhällstillståndet. På tisdagen fick eleverna i Boden besök av gruppen Movits, som deltar i projektet. Fr v: Anders Renfelt, Movits, Emma Larsson, Stina Vikström, Johan Rensfelt och Lena Rullander, lärare på Sandenskolan.

Elever i Boden och Älvsbyn ska sätta ord och musik på samhällstillståndet. På tisdagen fick eleverna i Boden besök av gruppen Movits, som deltar i projektet. Fr v: Anders Renfelt, Movits, Emma Larsson, Stina Vikström, Johan Rensfelt och Lena Rullander, lärare på Sandenskolan.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-11-04 06:00
Det är musikskolorna i Boden och Älvsbyn, som ligger bakom projektet och arbetsnamnet är just "Att sätta musik och ord på samhällstillståndet". Det genomförs i samarbete med Norrbottensmusiken och medverkar gör även gruppen Movits från Luleå, Norrbotten Big Band och Musikskolans blåsorkester från Boden och Älvsbyn.
"Jättekul och inspirerande"
Projektet vänder sig till elever i klasserna 7-9 och deras arbete ska leda fram till texter, som avslutningsvis framförs tillbaka till ungdomarna av Movits, Norrbotten Big Band och musikskolans orkestrar.
- Jättekul och inspirerande. Det är något som ska framföras, det finns en mottagare och det handlar om eleverna själva, säger Lena Rullander, klassföreståndare för 9:5 på Sandenskolan.
Tanken är alltså att eleverna ska beskriva hur det upplever samhällstillståndet. Vad rör sig i huvudet på en tonåring? Är det oro? Glädje? Eller vad?
- Ni har världens läge att skriva. Det är så brett det ni kan skriva om. Ta chansen, säger Johan Rensfelt från Movits, som numera är internationellt känd.
Johan och brodern Anders Rensfelt träffade elever i Boden på tisdagen. I gruppen ingår även Joakim Nilsson från Öjebyn.
Bröderna Rensfelt berättade om Movits, visade ett par videofilmer och gav eleverna tips.
Konserter
- Ämnet är ju så brett. Det kan bli vad som helst man skriver om. Men kanske blir det något om miljön, säger Stina Vikström, som går i samma klass som Emma Larsson.
Båda har erfarenhet av att skriva. De spelar i ett tjejband och brukar skriva engelska låtar.
- Vi får se vad det blir. Jag har inget favoritämne, säger Emma Larsson.
Arbetet med att skriva pågår i cirka fyra veckor. Sedan får skolorna ett nytt besök av Movits. Allt avslutas i januari med konserter i både Boden och Älvsbyn.
- Roligt att vi kan lyfta fram en positiv grej med den kommunala skolan och inte bara prata om nedläggningar, säger Lena Rullander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om