Samisk tjej fick vara med i TV

Sameflickan Ibba Eriksson, 10, från den lilla byn Forsträskhed gillar kändisar. Nu kommer hon själv bli en som deltagare i Wild kids på fredag.

Sametjejen Ibba Eriksson i den lilla byn Forsträskhed är med som deltagare i programmet Wild kids. "Jättekul, men vi får inte avslöja hur det gick."

Sametjejen Ibba Eriksson i den lilla byn Forsträskhed är med som deltagare i programmet Wild kids. "Jättekul, men vi får inte avslöja hur det gick."

Foto: Tina Eriksson

BODEN2012-01-11 06:00

Enligt nye programledaren Rikard Olsson är Wild kids utan tvekan "Sveriges grymmaste realityserie för barn och vuxna". Både Ibba, 10 och syrran Elle,12 som kommer från den lilla byn Forsträskhed, sex mil utanför Boden har tittat på programmet flera år. Till slut bestämde de sig för att söka.

- Vi skickade in ett brev tillsammans. Vi skrev vilka kändisar vi gillade. Jag skulle vilja jobba som dansare eller skådespelare, säger Ibba Eriksson.

Systrarna går i friskolan som finns i Niemisel. Hennes familj är samer och renskötare.

- På min fritid tycker jag om att vara med mamma och pappa och renarna. Jag gillar också att skjuta med luftgevär och dansa. Liksom att hålla på med musik och hänga med kompisar, säger Ibba.

6 000 barn sökte till Wild Kids så konkurrensen var stenhård. Syrran försvann efter första uttagningen medan Ibba Eriksson hängde sig kvar. 10-åringen blev sedan en av tio barn runt om i Sverige som valdes ut att vara med i programmet.

En magisk känsla
- Först kändes det typ wow. Jag trodde inte det var sant och blev jätteglad.

Under tävlandet är laganda och sammanhållning av stor vikt. Barnen tävlar om en resa till Afrika där skatten väntar.

- Jag tycker allt var roligt och spännande under inspelningen. Vi fick tävla och sedan får man en massa nya vänner. Det kändes som om vi blev bästisar på en gång. Det som var svårt var att inte säga för mycket efter inspelningen, för det fick vi inte göra, säger Ibba Eriksson.

Wild kids spelades sedan in under två veckor i höstas på ön Furuskär utanför Gävle.

- Vi fick ledigt första skolveckan i höstas för inspelningen. Sedan när jag kom hem fick jag berätta för klassen att jag skulle vara med i Wild kids.

Förra helgen fick familjen Eriksson åka ner till Stockholm för att tillsammans med andra barn och deras familjer se de första tre avsnitten av Wild kids. På fredag blir det premiär i barnkanalen.

- Jag tycker det var helt magiskt. Jag tycker programmen är jätteroliga.

- Det såg bra ut och vi vill gärna se resten, säger mamma Tina Eriksson.

Nu blir du ju själv en små-kändis?

- Ja, kanske det. Kompisarna är inte avundsjuka. De längtar att se mig på TV och det gör jag också, säger Ibba Eriksson.

FAKTA Ibba Eriksson

Ålder: 10 år.

Aktuell: Deltar i programmet Wild kids.

Bor: Forsträskhed, fem mil utanför Boden.

Familj: Pappa Micael "Guttorm" Eriksson, mamma Tina, systrarna Elle, 12 och Sunna, 17.

Intressen: Spela teater, dans och renskötsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om