Tävlingsarrangörerna Anton Svensson, Tom Andersson och Alan Omar som går tredje året på naturvetenskapsprogrammet upplevde själva matteundervisningen i mellanstadiet som ganska tråkig, utan variation. Därför har trion som sitt projektarbete valt att göra en stor mattetävling för Bodens sexor.
- Vi hoppas att motivationen för matte ökar hos de som går sexan i dag om de får ett tydligt mål, säger Anton Svensson.
Förhoppningen är att eleverna ska uppmuntras att plugga matte när det även finns priser i form av tillskott till klasskassan. Första pris är 4 000 kronor, andra pris är 2000 kronor och tredjepris 1000 kronor. Det är Bodens kommun som sponsrar prissummorna.
Fick bromsa
Mattetävlingen höll på hela torsdagen i olika pass. Först ut var Brönjaskolan och Sandenskolon. Efter dessa skolor friskolorna Norrskenet och Fria Emilia samt Korpenskolan.
- Vi har haft två prov på 45 minuter vardera. Vi har kollat i böcker och kursplanen vad sexor ska kunna och sedan konstruerat matteproven därefter.
Ett av alla matteexemplen: "Henrik samlar 2004 tallkottar. Han sorterar dem i höger med fem i varje. Hur många högar räcker han kottar?".
- Vi har satt ganska lång provtid för att eleverna inte ska behöva jäkta igen uppgifterna. Sedan har vi haft en rast emellan, säger Anton Svensson.
Totalt handlar det om 480 utlämnade prov.
- Jag fick bromsa grabbarna så att de inte skulle förta sig. De måste ju tänka på att de ska rätta alla proven också, skojar matematikutvecklaren Stig Nilsson, Bodens kommun.
Utifrån resultaten kommer gymnasieeleverna seden att jämföra kunskapsnivån på de olika skolorna.
- Tanken är att se vad de är bra på och vad de bör lägga mer fokus på i framtiden, säger Alan Omar.
NSD pratade med Brönjaskolans elever Elly Olausson och Josefin Ekberg. De tyckte sammanfattningsvis att vissa uppgifter var hyfsat lätta och en del lite svårare.
- I vissa fall har vi inte hunnit så långt i matten. Det var lite nervöst första provet, säger Elly Olausson.
- Vi tycker att killarna som höll i det var duktiga på att sätta ihop provet, säger Josefin Ekberg.