Ny restaurang skriver mathistoria i Boden

Det skrevs mathistoria i Boden på torsdagen. Den första sushirestaurangen invigdes.- Sushi ligger i tiden, säger Mattias Arnqvist, delägare.

Foto:

BODEN2008-09-26 06:00
Arnqvist driver restaurangen tillsammans med Ann-Sofie Karlsson. Den ligger vid Pumptorget i nedre stadsdelen och vid lunchtid slog man upp portarna.
Det är ingen överdrift påstå att intresset var stort.
Hur fick ni idén att öppna en sushirestaurang?
- Vi är ett stort sällskap, som brukar äta sushi i Luleå. Jag tänkte att det skulle vara skoj att ha en egen restaurang och kontaktade ägaren för att få råd.
- Sedan letade jag lokal, kontaktade Swedbank och Almi Nord för att få hjälp med finansiering och fler och fler pusselbitar föll på plats.
Mattias Arnqvist berättar att man jobbat i tre månader med att bygga om lokalerna och att de gjorts handikappanpassade.
Tre anställda
- Det är viktigt. Vi vänder oss till alla, säger han.
Mattias Arnqvist kommer från Korea, men har varit i Sverige i 37 år. Han har bott i Boden sedan 1975.
- Vi älskar sushi och vi har hört att många bodensare vill ha en restaurang. Det känns också bra att vi kan öppna den i en stadsdel där det sedan tidigare finns många restauranger.
Förutom ägarna jobbar tre anställda i restaurangen.
- Det känns fantastiskt roligt med en ny restaurang. Sushi är också hälsosam och nyttig mat.
"Visar vägen för andra"
- Det är också kul se de som vågar satsa och förverkliga sina drömmar. De visar vägen för andra, säger Jeanette Nilsson, näringslivschef i Boden.
Khosro Farmanbar representerade Almi Nord vid invigningen.
- Vi verkar för små och medelstora företag. När vi behandlar en ansökan tittar vi på personen och planen. I det här fallet bedömer vi att satsningen kommer att lyckas, säger han.
n n Sushi är en japansk maträtt. De två vanligaste typerna är nigiri och maki. Maki är sjögräsrullar med olika sorters fyllning. Nigiri är riskuddar med exempelvis fisk, räkor eller omelett ovanpå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om