Fältarbetsdykare har övningsdykt vintertid i Boden i över 50 år men nu är det första gången en kurs
i dykning i subarktisk miljö hålls för civila yrkesdykare från andra myndigheter än försvaret.
Svåra förhållanden
Försvarsmaktens vinterenhet genomför kursen "Dykning i subarktisk miljö" vid Ängesholmens utbildningsläger på uppdrag av Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum i Karlskrona.
I slutet av mars hålls en internationell kurs, där norrmän och danskar ska delta.
- Kan man dyka i vårt klimat kan man i princip dyka var som helst i världen, så svåra är förhållandena. Allt på dräkten fryser fast, spännen och bälten, även andningsdelarna i utrustningen kan frysa så att man inte får luft, säger kurschefen Dennis Bäckman.
I utbildningen deltar tre personer från Kustbevakningen och en röjdykare från flottan i Berga.
Det var 24 minusgrader när kursdagen inleddes och när det var dags för kustbevakarna Rikard Fürst, Härnösand, och Michael Öström, Gävle, att göra sina dykningar hade det blivit några grader varmare.
Syftet med gårdagens övning var att provocera fram frysning genom att göra dubbeldykning. Dykarna gick först ner cirka 20 minuter och kom upp med blöt utrustning på iskanten. Åtgärder för att förhindra frysning gjordes innan det var dags att hoppa i 10-15 minuter till.
Dyker i alla väder
- Inom kustbevakningen ska vi kunna dyka i alla väder. Vi är här för att tillägna oss nya kunskaper, säger Rikard Fürst.
Kustbevakningen ansvarar för miljöräddningstjänst till sjöss och ska också kunna bärga eller kontrollera status på uppdrag av polis och tull.
I kursen ingår också teori om kyleffekter på människan och bedömning av isars bärighet.
- För att bedriva dykning ska isen klara 250 kilo vid vaken, säger instruktören Stefan Gren.
Ute på Lule älvs is fanns två vakar. Rikard Fürst och Michael Öström gjorde sig beredda med hjälp av sina kurskamrater som agerade dykarskötare. Så försvann de ner i det mörka strömmande vattnet, som höll två minusgrader utan att frysa eftersom det var i rörelse.
- Det är ett budskap till våra skoteråkare att det inte är så behagligt i vattnet utan dykardräkt, säger Stefan Gren.
Kallt om fingrar och tår
I år har även älvfåran fryst med en tunn ishinna med snö över.
Det bubblade till i vaken och dykarna kom upp till ytan igen.
- Det gick bra. Det var inget vattenläckage, möjligen kan det bli kallt om fingrar och tår. När allt fungerar är det ganska komfortabelt, säger Rikard Fürst.
De båda kustbevakarna förbereddes för nästa dyk där de skulle ta sig in mot stranden för att sedan följa en plastkätting 30 meter ut.
Nu kan du prova på extremdykning
I veckan håller Försvarsmaktens vinterenhet första kursen i dyk-ning i subarktisk miljö för civila. - Det är viktigt att förbereda sig, dricka varmt och och hålla sig torr, säger Rikard Fürst, en av kursdeltagarna från Kustbevakningen.
Chefen för Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum i Karlskrona var med när den nya kursen "Dykning i subarktisk miljö" startades upp. "I Boden finns faciliteterna, kunskaperna och klimatet", sa han.
Foto: Nina Pettersson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!