Nu får han jaga hare i stället för kommunsiffror

Tomas Pellikkä tillsammans med kommunalrådet Olle Lindström som han jobbade med under två mandatperioder. Bakgrunden känns bekant med bokslut. " Jag har jobbat med sju kommunstyrelseordföranden i mitt ekonomichefsjobb. Det har varit både spännande och intressant."

Tomas Pellikkä tillsammans med kommunalrådet Olle Lindström som han jobbade med under två mandatperioder. Bakgrunden känns bekant med bokslut. " Jag har jobbat med sju kommunstyrelseordföranden i mitt ekonomichefsjobb. Det har varit både spännande och intressant."

Foto: Lena Leffler

Boden2011-10-17 06:00

Tomas Pellikkä slutade i fredags som ekonomichef vid Bodens kommun. Som pensionär ser han fram emot harjakten.

- På morgonen när jag gick ut med stövaren tänkte jag att nu blir det jakt många dagar framöver.

Det var någon som frågade på en personalfest en gång om Tomas Pellikkä någonsin varit sur. Han är nämligen en kommunal tjänsteman med skrattet nära till hands.

- Jo, visst har det hänt. Det kan vara när saker och ting presenteras på ett felaktigt sätt. Då har jag kanske inte varit så glad och sagt ifrån. Men jag är för det mesta på gott humör, säger han, och skrattar.

Nybliven pensionär
I fredags var han också glad. Trots att ekonomichefen ägnade dagen åt att städa undan papper och tömma sin dator på gamla dokument som inte behöver vara kvar. Från lördag så är nämligen Tomas Pellikkä, 62, nybliven pensionär.

- Ja, egentligen inträffar det först i december. Jag har en del semester att ta ut. Under två veckor har jag gått vid sidan med vår nye ekonomichef. Han är duktig så jag har mest visat nya rutiner, säger han.

Tomas Pellikkä är född och uppvuxen i Övertorneå. Han gick på gymnasiet i Haparandra som ung. Sedan bar det iväg till Umeå där tornedalingen pluggade 3,5 år på socialhögskolans förvaltningslinje inriktad mot kommunal- och landstingsekonomi.

- Jag tyckte studierna passade mig. Det är ju ekonomi jag hållit på med sedan dess. Min första anställning var direkt efter studier som drätselassistent på Bräcke kommun.

26 år som kommunchef
1976 började han som avdelningschef på socialförvaltningen. Totalt har Tomas Pellikkä jobbat 35 år i kommunens tjänst, de sista 26 år som ekonomichef. Han var även kommunchef under två år på 2000-talet tills man hittade en ersättare för Ulf Öhman som slutat.

- Som kommunchef så ska man nog vara mer utåtriktad som person. Jag har alltid trivs bättre bakom mina siffror. Att jobba med ekonomi innebär att man blir insatt i det mesta.

- Det som varit spännande och intressant är att ha jobbat under sju olika kommunstyrelseordföranden tillika personligheter som ekonomichef. Om man räknar in kommunalråden så är det faktiskt fler.

- På positionen som ekonomichef så gäller det att anpassa sig. Vårt huvudjobb som tjänstemän har ju varit att stötta och lägga förslag till politikerna, säger Tomas Pellikkä.

Konjunkturstöd
Han håller inte med om att Bodens kommun har "en ekonomi i fritt fall".

- Det känns lite överdrivet för kommunen har en trygg, stabil grundekonomi även fast socialnämnd och barn- och utbildningsnämnd har sina stora underskott som måste åtgärdas.

- Många kommuner gjorde plusresultat i fjol för de hade mer statligt stöd. Konjunkturstödet på 27 miljoner försvann i år liksom ett extra statsbidrag på 8 miljoner i fjol som är neddraget till 6 miljoner. Nu finns ett så kallat utjämningssystem med en generell pott för kommunerna, säger Pellikkä.

Som naturligvis får frågan vem som sköter familjens ekonomi därhemma.

- Frun. Varför det? Ja, det kan man fråga sig. Hon är bättre på att hålla koll på det, säger sifferexperten.

Resor
Som pensionär ser Tomas Pellikkä fram emot att jaga som är ett av hans stora fritidsintressen. Han jagar hare, men är även med på älgjakten varje år. Tomas och hustrun Margareta gillar också att resa till sydligare breddgrader.

- Vi har varit flera gånger till Mallorca, Kreta och även besökt Prag. Båda jag och hustrun är pensionärer och får nu möjlighet att resa lite mera, säger han.

Fakta Tomas Pellikkä

Namn: Tomas Bernhard Pellikkä.

Ålder: 62 (fyller snart 63).

Bor: Trångfors utanför Boden sedan 1981.

Anställningar: Kamrerassistent på Bräcke kommun 1973-1976, Intendent socialförvaltningen 1976-1979, drätselkamrer 1979-1982, ekonomichef 1982- 2011 och inhopp som vikarierande kommunchef 2002-2003.

Familj: Hustrun Margareta, 58, sonen Mattias, 37, med familj och barnbarnet, Elsa, snart 2 år, sonen Tobias, 29.

Intressen: Resor, jakt, familjen, stövaren, och pyssla i huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om