Nu är gropen fylld

Det militära värnet i Boden där renen föll ned i förra veckan är nu igenfyllt med sand.- Vi har i dag tusentals värn i hela länet som inte behövs, säger Sven-Olov Grenholm, chef för utbildningsstödenheten.

BODEN2010-03-09 06:00
Värnen, som är gjorde i betong användes av soldaterna förr som skydd så de kunde stå och skjuta på fienden. Grenholm beklagar olyckan med renen men tillägger samtidigt att den militära terrängen med flera hundratals värn inte är något lämpligt renbetesområde.
- Det är länsstyrelsen som beviljar renbetesmarker inte försvarsmakten. Det känns lite olyckligt att vi fått så mycket renar i Leråkersberget. Förutom alla värn finns det också andra anläggningar i området, säger Sven-Olov Grenholm.
Nedtrampade skidspår
Enligt honom har också försvarsmakten fått många påringningar om att renarna stört friluftslivet och trampat ned skidspåren.
- Försvarsmakten håller på att säga upp en massa anläggningar som vi inte har behov av längre. Vad gäller värnen finns det olika skyddsnivåer när dessa ska avvecklas, några åtgärdas genom att man lägger på betongblock. En del värn som finns kring fästningar kommer dock att bli kulturminnesmärkta, säger Sven-Olov Grenholm.
Inventering
När försvarsmakten säger upp anläggningarna som hyrs övergår ansvaret till Fortverket.
Värnet som renen trillade ner i fylldes igen under måndagen med sand. Enligt uppgift till NSD var inte värnet igentäckt utan doldes förmodlingen av grenar eftersom det skett avverkning i området under hösten.
- När snön försvinner från marken ska det därför göras en
ordentlig inventering av området. Den stora snömängden har också gjort det svårt att upptäcka
värnen, säger Sven-Olof Grenholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om