Många klot i luften för blå uppstickare

Den moderata uppstickaren Daniel Rönnbäck har inga problem med att hålla flera klot i luften - som företagare och fritidspolitiker.- Jag gillar utmaningar och att utvecklas. Det känns bra att kunna påverka Bodens framtid, säger 30-åringen.

Foto:

BODEN2010-12-28 06:00

För tre år sedan återvände han till Boden på grund av hemlängtan.

- Jag hade jobbat i en butik i Stockholm några år och kände att jag lika gärna kunde jobba hemma i Boden. Jag spelade också bowling med Bodens bowlingklubb, säger Daniel Rönnbäck.

Skälet till hemkomsten berodde också på att han ville börja engagera sig politiskt.

- Moderaterna kändes självklart för mig och överensstämde med mina egna värderingar. Vi har däremot aldrig pratat politik hemma. Jag tycker inte att ideologin ska vara så framträdande
i kommunpolitiken, säger Daniel Rönnbäck.

Långa arbetsdagar
2008 valdes han till ersättare i barn- och utbildningsnämnden. Efter valet fick Rönnbäck en fullmäktigeplats och ordinarie plats
i kommunstyrelsen, näringslivsstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden.

Bodenmoderaterna har
i dag en lite "gubbig " framtoning.

- Jag tror att partiet gärna vill föryngra men det kanske inte har funnits så många aktiva. Visst känns det roligt att ha fått förtroendet för jag vill vara delaktig. Åren som ersättare innebar ofta inhopp som ordinarie ledamot vilket var en bra inskolning till det politiska arbetet, säger Rönnbäck.

Utmaningar och långa arbetsdagar är en röd tråd, förlåt blå tråd i hans liv. Företagaren har nyss blivit klar med nybygget av en stor bowlinghall med servering som kostat 16 miljoner.

- Jag kände bara att det var dags att göra något. Tanken kom ganska fort. Ibland ska det gå fort. Om jag inte byggt bowlinghallen hade nog någon annan gjort det. Jag ser däremot inte politiken som något jag behöver leva på utan mer som en kommunal plikt.

Fyra år i opposition
- Jag tror att jag har något att komma med för att jag tycker om att förändra och förbättra, säger Rönnbäck.

Han sticker inte under stol med att det givetvis hade varit roligare om hans parti, Moderaterna, hade varit kvar vid makten. Nu gäller i stället fyra år i opposition.

- Det går ju fortfarande att uträtta saker och jag hoppas att de styrande lyssnar på allt bra som kan komma fram och som kan leda till förändringar, säger Daniel Rönnbäck.

Han tror inte att det blir några jävsproblem att sitta med i näringslivsstyrelsen som aktiv egen företagare.

- Näringslivet har ju stor betydelse för kommunen och de flesta ärenden berör ju inte mig personligen. Jag har inga bidrag eller stöd från kommunen. Det enda som kan betecknas som en jävssituation är om bowlingkonkurrenten söker stöd.

Våga och utveckla
- I dag är det rätt många lärare och pedagoger som även sitter i barn- och utbildningsnämnden. Som aktiv företagare hoppas jag vara en resurs åt båda håll i näringslivsstyrelsen, säger Daniel Rönnbäck.

Framöver vill han våga göra saker och utvecklas för att slippa känna att det "växer mossa på huvudet."

- Mitt mål som politiker är att jobba för fler etableringar i Boden och begränsa resandet till Luleå. Fortfarande har vi kvar en del svarta hål där, säger Daniel Rönnbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om