Måleriet är hans mål

Hans tavlor är enormt stora och färgstarka. När amatörkonstnären Daniel McMurry flyttade till Sverige med sin svenska fru Anette följde tavlorna med flyget från Oregon.- Vi bar tavlorna i stora rör som såg ut som jättebomber, men vi tog oss till Sverige, säger Anette och skrattar.

Motivet bakom makarna Anette och Daniel McMurry heter " I put it behind me", vilket översatt betyder jag lägger det bakom mig". Sedan vad det betyder får folk själv lista ut enligt konstnären.  FOTO: LENA LEFFLER

Motivet bakom makarna Anette och Daniel McMurry heter " I put it behind me", vilket översatt betyder jag lägger det bakom mig". Sedan vad det betyder får folk själv lista ut enligt konstnären. FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-01-13 06:00
46-årige Daniel McMurry ursprungligen från Portland i USA ställer ut sina tavlor, etsningar, grafiska tryck och blyertsteckningar på Lilla Galleriet i Boden. Han är självlärd konstnär och har inom arbetslivet jobbat som grafisk designer, men även som tryckare och bokbindare.
- Att måla, mestadels i akryl, har alltid varit en del av mitt liv. På senare tid har jag också börjat måla i olja, säger han.
Kärlek på nätet
Att Daniel Mcmurry hamnade i Boden beror på kärleken till Anette som är barnfödd i Södra Sunderbyn. Sin blivande fru lärde han känna på internet för sex år sedan. Sedan gick det snabbt.
- Först hälsade Daniel på oss och sedan tog jag barnen med mig till USA över sommaren. Där gifte vi oss och sedan sökte vi visum för att bosätta oss i USA, säger Anette.
Familjen bodde i Portland, Oregon i 1,5 år. Sedan tröttnade de på vädret.
- Det regnade åtta månader om året medan somrarna var kanonfina. Det var kanske mest jag som längtade hem till maten, släkten, vännerna och den sociala tryggheten. Men min man var inte svår att övertala, säger Anette McMurry.
- Jag gillar att uppleva alla fyra årstider som det går att göra här uppe. Fast när mina föräldrar och mitt barn kom och hälsade på mig efter flytten var jag tvungen att spika för fönstrena där de sov. Det var inte van vid att det var så ljust och tyst, säger Daniel McMurry.
Stilblandning
När det gäller måleriet så är han influerad av de naturalistiska, surrealistiska och expressionalistiska stilarna i en salig blandning.
- Jag målar ofta mina fantasimotiv med naturens murriga färger som grönt och djupblå som en influens av mina hemtrakter i Oregon. Folk tycker att tavlorna känns mäktiga och häftiga.
Daniel McMurry ursäktar sin dåliga svenska och säger att han skulle behöva gå en kurs i svenska för invandrare.
- Då skulle jag och min svärmor Birgitta Zakrisson kunna prata lite mera konst. Hon är också konstnär och har börjat plugga engelska för min skull.
I dag har Daniel McMurry ett fast jobb på ett tryckeri i Luleå vilket gör det svårt att få tiden att räcka till.
- Jag försöker i första hand måla på min fritid. Mitt mål är att kunna leva på min konst, men det får ta den tid det tar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om