Ljusa sommarnätter ger krispiga morötter

- Det är många som köper morötter eftersom våra ljusa nätter gör dem krispigare, säger Hans Pettersson, ordförande i Bodens hushållningssällskap.

Mera grönt i Boden. Försäljarna Ulf Johansson, Gullan Pettersson, Agneta Johansson och Hans Pettersson hoppas att bodensarna ska hitta till grönsakstorget. "Grönsakerna vi odlar är inte besprutade utan naturligt uppdrivna."

Mera grönt i Boden. Försäljarna Ulf Johansson, Gullan Pettersson, Agneta Johansson och Hans Pettersson hoppas att bodensarna ska hitta till grönsakstorget. "Grönsakerna vi odlar är inte besprutade utan naturligt uppdrivna."

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-08-24 06:00
Sedan slutet på juli har odlarsällskapet startat upp torghandel på lördagar i Boden på centrumtorget. Enligt Pettersson finns det en slumrade resurs i vårt län med många soltimmar och kalla nätter som gör att Norrbottens grönsaker får ett högre näringsinnehåll.
Väckte gamla minnen
I makarna Petterssons marknadsstånd trängs bland annat kål, sallad, gurka, kålrot, olika slags betor och lökar, squash, morötter och gul blomkål liksom färska, nyplockade vinbär.
- Vi använder bara naturgödsel och all odling sker under duk. Försäljningen går hyfsat men det tar nog några år att skapa vanan hos bodensarna att det finns närproducerade dagsfärska grönsaker, säger Hans Pettersson.
- Jag köper frön som sedan sätts i marken i Siknäs utanför Töre där vi har vårt sommarställe. Kokad vitbeta är en delikatess med smör till liksom rödbetor i en kladdkaka. Med rotfrukter så får man också saftigare matbröd, säger frun Gullan Pettersson.
Johannes Lampinen, köpte en majrova eftersom det väckte gamla minnen till liv.
- Jag tjuvade mig mest rovor när jag var ung. Majrova är jättegott, säger Lampinen, nöjt.
Några andra grönsaksförsäljare på torget är paret Ulf och Agneta Johansson som bor i Edet. De började odla grönsaker i år efter en kurs i Hushållningssällskapets regi.
- Vi tog över min morfars hemgård i Gemträsk och där fanns mycket odlingsbar mark. Jag tycker första säsongen gått bra.
- Vi säljer en del till byborna och här på torget i Boden har vi varit några gånger. Däremot har det tjuvats lite vitkål och isbergssallad från vår odling efter mörkrets inbrott, säger Ulf Johansson.
Nästa år kommer paret att satsa på en jordgubbs- och bärodling. Agneta Johansson hittade via internet en finsk plantskola som sålde amerikanska blåbär.
- Bären är större men smakar som svenska blåbär och består av en buske. Det ska bli riktigt spännande att pröva något nytt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om